20 september 2013

O-ekologiskt är ologisktTa två minuter och kolla på Naturskyddsföreningens nya pedagogiska kortfilm om poängen med att köpa ekologiskt mat. Anders och Måns sköter snacket, en kul film om ett viktigt ämne. När du tittat klart sprider du filmen till kompisarna och taggar #byttilleko på twitter och instagram.

Jag antar att jag predikar för kören om jag uppmanar mina läsare att välja eko. Den som lägger sin fritid på att läsa miljöbloggar köper knappast annat än ekologisk mjölk eller kaffe eller bananer. Och fortsätt med det!

Jag hörde någon som sa att "jag köper alltid ekologisk mjölk, men inte kaffe, för det är så mycket dyrare". Ja, det är dyrare, speciellt om man brukar haka på butikernas lockpriser. Jag tycker filmen ovan sätter fingret på vad det handlar om - någon annan får betala när det är billigt för oss. Och räknat per kaffekopp - hur mycket pengar handlar det om egentligen?

Jag delar med mig av Naturskyddsföreningens topp 5: Måstelistan att köpa eko

  1. Kaffe
  2. Bananer och vindruvor
  3. Mejeri
  4. Kött
  5. Potatis
Själv dissar jag trean och fyran rakt av. Kaffet och bananerna skulle kännas helt vrickat att köpa annat än eko, det har jag gjort så länge. Vindruvor köper jag typ aldrig och gillar inte russin. Däremot vin, och då händer det att jag slarvar med eko. 

Utmaning till mig själv: Köp alltid ekologiskt vin om det finns. Och potatisen är en relativt ny ekovara i mitt skafferi, kanske mest för att det inte alltid finns och man måste köpa det i större påsar än jag ofta vill ha. Men så får det bli i fortsättningen. Basta.


3 kommentarer:

Palle sa...

Bra sagt Karin.

Och tycker man det är dyrt med ekologiska alternativ så har jag några tips som sparar både pengar & miljö

Soleil sa...

Blir glad av filmen, den är så über-pedagogisk och tydlig och fin <3

Blir också glad av det här inlägget. Och ja, du predikar nog lite för redan frälsta ;) men hallå! Det är också viktigt! Vi behöver boosta oss med pepp av varandra för att orka fortsätta stå emot konventionerna och gå den gröna vägen. Varje sådant här inlägg stärker mig när jag väljer bort de billiga ful-bananerna och det billiga ful-kaffet till förmån för miljömärkt och rättvisemärkt. Så: Tack <3

Sebastian sa...

Helt rätt, sprid budskapet vidare!