8 september 2013

Palmolja - skafferiets svåraste

Regnskog skövlas för oljepalmer.
Foto: Kemal Jufri/Greenpeace
Palmolja. Bland det svåraste som finns att undvika för den medvetna konsumenten som läst på om palmoljeproduktionen med regnskogsskövling och allt vad det innebär. I stort sett allt jag köper med "vegetabiliskt fett" i innehållsförteckningen kan jag förutsätta innehåller palmolja. Mycket i godis och kakor. Även hudkrämer och tvålar, om det inte uttryckligen står något annat.

Förra veckan kom en rapport från Greenpeace som en påminnelse. Regnskog fortsätter att skövlas i Indonesien och Malaysia för att plantera enorma fält med lönsamma oljepalmer. Den här gången är det certifieringen RSPO (Roundtable on Sustainable Palm Oil) som kritiseras för att vara långtifrån hållbar. Greenpeace menar att certifieringen som den ser ut nu inte garanterar att oljan kommer från icke-skövlad regnskogsmark. 

Ibland blir jag yr i huvudet när jag tänker på hur komplicerat allt ska vara!

För det är ju inte själva palmoljan som är ond. Även om man lätt skulle kunna tro det när man står och läser pyttiga innehållsförteckningar. Palmolja är ett väldigt användbart fett, från en effektiv planta som kan kan ge avkastning året om. För att få ut samma mängd olja från t ex raps eller solros krävs mångdubbel odlingsyta. Detsamma gäller animaliskt fett, där det krävs en massa resurser för uppfödning av djuren. Felet med palmoljan är inte att den finns utan att den oftast odlas på ett ohållbart sätt. Vilket den inte behöver.

Det är lite samma grej som med sojan, som många älskar att skälla på. Det är ett fantastiskt näringsrikt livsmedel. Problemet är inte att den finns och att vi äter den, utan sättet den i många fall odlas på. (Och att den i nio fall av tio går till djuruppfödning istället för till människomat.)

Men vad ska vi göra då? Greenpeaces senaste rapport visar ju igen att det är nästan hopplöst att köpa grejer med schyst palmolja i. Dessutom är det skitsvårt att handla mat utan palmolja. Och jag ser heller inget självändamål i att försöka utesluta den helt. Däremot känns det viktigt att försöka ha så bra koll som möjligt. Som det ser ut nu är RSPO-certifieringen, även om den inte är tillräckligt bra, det enda vi har. Så här tänker jag:
  • Köp alltid ekologiskt om det går
  • Undvik palmolja när det finns ett bättre alternativ
  • Kolla med tillverkaren om palmoljan är 100 % RSPO-certifierad, om inte - köp inte
  • Sätt in en slant till Greenpeace och andra miljöorganisationer och heja på dem att fortsätta granska och informera. 

Inga kommentarer: