10 september 2013

Palmoljedagboken, dag 2

Ingen palmolja
under armarna...
Dag 2 med palmoljedagboken kan jag snabbt konstatera följande:

1. Jag har inte ätit någon palmolja till frukost, lunch eller middag. Problemet verkar uppstå när det är dags att fika. Jag gillar ju kakor.

2. Jag vet att det finns palmolja i rengöring och hudvård, men det är nästintill hopplöst att fatta vad i en innehållsförteckning som kommer från palmolja. Inte ens genom att googla namnen i innehållsförteckningen blir jag klokare. Det är ju inte direkt så att de skriver ut att det är palmolja det gäller...

Jag försöker förkovra mig genom att mejla tillverkarna av den hudvård och kosmetika jag använder Hittills har jag mejlat Dermanord (Maria Åkerberg kosmetik), Faith in Nature (schampo + balsam), Rosenserien (deodorant) och Grumme (disk- och tvättmedel). Jag frågar helt enkelt så här:

"Jag försöker lära mig mer om innehållet i de produkter jag använder, men tycker att det är svårt att förstå ursprunget till ingredienserna. Vad i era innehållsförteckningar är det som kommer från palmolja? Vilka ord ska jag titta efter?".

Jag väntar på svar från de flesta, men Rosenserien var snabba att svara och jag fick den här listan på ämnen som hos dem utvinns ur palmolja:
  • Laureth-2: Palmderivat. Utvinns ur kärnorna i palmens frukter. Används som tvättsubstans.
  • Cetyl alkohol: Palmfettsyra. Konsistensgivare i krämer, gör huden mjuk och len.
  • NA-Laureth sulfate: Palmkernel. Framställs ur palmkärnor och är en mild, hudvänlig tvättsubstans.
  • Stearic acid: Palm-och kokosfettsyra. Utvinns ur kokosnötter. Är konsistensgivare i krämer.
Check. Min deodorant innehåller inte palmolja. Man skulle ju önska att det fanns ett enklare sätt att ta reda på det...

1 kommentar:

Sol sa...

Åh hurra! Jag har samma deodorant som du. Ingen palmolja här heller, alltså :)