15 september 2013

Palmoljedetektiv

En last med RSPO-
certifierad palmolja
Veckan med min palmoljedagbok är härmed över.  Jag konstaterar

1. Hemma i mitt skafferi är det inte så farligt som jag trott. Den här veckan har jag ätit följande som innehåller palmolja. 
  • Digestivekek (Göteborgs, KRAV-märkta)
  • Mjölkfritt margarin (Carlshamn, RSPO)
  • Delicatoboll (RSPO)
  • Astrid & Apornas Åh! Gourmetkorv (innehåller ”vegetabilisk olja” – vet inte närmare vad som avses)

Ja det var allt i matväg. Det går att komma hyfsat långt i att utesluta palmolja om man struntar i sötsakerna, men jag tänker måtta före avhållsamhet.

2. Jag har inte en sportmössa att kunna lista ut vilka av mina hud- tvätt- och rengöringsprodukter som innehåller palmolja. Jag har försökt leka detektiv, men jag kan inte säga att det gått speciellt bra. Man måste vara minst kemiprofessor för att fatta innehållsförteckningarna. Och även om jag hittat lite bra översättningar så innebär det inte att jag kan veta säkert om det är framställt från palmolja eller något annat. Jag måste alltså ta ett varumärke i taget och fråga tillverkaren. Orka.

Men sagt och gjort. Jag har mejlat till Dermanord (Maria Åkerberg) och Rosenserien för att höra hur det ligger till med min makeup och hudkrämer m.m. 
  • I Maria Åkerbergs grejer får man leta efter Palm Kernel Glycerides och Palm Glycerides. Bland mina grejer är det bara en ögonbrynspenna som innehåller lite palmolja. Inga av mina hudkrämer.
  • I Rosenserien får man titta efter Laureth-2, Cetyl alkohol, NA-Laureth sulfate, Palmkernel, Stearic acid för att identifiera palmoljan. Min deo innehåller inte det. 
  • Jag har också en hudkräm från Weleda, men den verkar inte innehålla någon palmolja om jag tolkat innehållsförteckningen rätt. 

Jag har också mejlat Faith in Nature (schampo och balsam) och Grumme (disk- och tvättmedel), men de har inte svarat. Min tandkräm (Acta) vet jag inte heller om den innehåller palmolja. Min fasta handtvål vet jag inte märket på, men minns att den är olivoljebaserad. Men jag antar att den också innehåller palmolja. 

Slutsats: Jag har försökt, men inte lyckats göra en trovärdig lista på palmolja jag förbrukat på en vecka. Sorry.

Jag fick hjälp av Lagerstedt som gör ett jättejobb för att reda ut vad det smink och hudvård innehåller. Jag laddade ner hennes miniguide och i den hittade jag följande härliga grejer som KAN innehålla palmolja. För som sagt är det fullt möjligt att andra fetter använts vid framställningen. Men det här är i alla fall en lista med buzzwords som jag kan kolla efter när jag letar palmolja i smink och hudvård. 

Cetyl alcohol
Cetyl palmitate
Cetearyl alcohol
Ethylexyl palmitate
Glyceryl caprylate
Hydrogenated palm glycerides
Octyl palmitate
Polysorbate 20 (E 432 Polyoxietylensorbitanmonolaurat)
Polyglyceryl-3-Palmitate
Retinol palmitate
Sorbitan palmitate
Glycerin

En bra grej att titta efter är Svanen och Bra miljöval. Deras krav är alltid att palmoljan ska vara RSPO-märkt om det ingår i den märkta produkten. 

Poängen med min inventeringsvecka var alltså inte att leta upp och eliminera all palmolja ur mitt liv. Jag ville bara få en överblick, lära mig mer och se om det var något som jag kunde göra annorlunda. Som det ser ut tycker jag inte att jag överkonsumerar. Men jag vill kunna ställa krav på tillverkarna och det är svårt om jag inte ens vet när jag köper grejer med palmolja. 


Som sagt – jag vill inte skälla på palmolja. Det är en fantastisk naturresurs som kan användas till allt möjligt. Ett fett som kan framställas på mindre landarealer och mer resurssnålt än andra fetter. Det kan inte vara omöjligt att odla oljepalmer hållbart. Men tyvärr vet vi att det inte alls är så nu. 

Veckans inlägg om palmolja:

2 kommentarer:

Matilda sa...

Imponerande arbete!
Det kan kännas övermäktigt ibland att försöka hålla koll på vad man får i sig och på sig.

Marit sa...

Det är så himla fantastiskt att du orkar Karin! Det är precis som du säger inte oljan i sig som är problemet utan sättet vi väljer att utvinna den på. Massiva politiska beslut behöver tas, men att ud lyfter frågan är en fantastisk början!