28 september 2013

PFOA i micropopcorn

PFOA-fritt fredagsmys.
Jag ska fortsätta lite till på temat fluorkarboner, apropå det jag skrev om funktionsjackor häromdagen. 

Jag vill verkligen inte vara med om att sprida gifterna. Jag vill inte läsa om att man hittar PFOA i isbjörnars blod och att man mäter upp högre halter av giftet i bebisars blod än i deras mammors. Jag vill inte ge mina pengar till företag som tillverkar sina prylar med hjälp av dem. Ändå sitter jag här med mina goretexjackor och nonstick-köksprylar och måste inse att jag är lika skyldig som alla andra. Jag visste inte.

Min senaste insikt handlar om popcorn. Jag var sugen igår kväll tänkte som vanligt köpa påsar och slänga in en i micron. Men när jag skulle handla var det en klocka som ringde - hade jag inte läst nånstans att det är nonstickmaterial i micropopcornpåsar? Kan det vara PFOA inblandat?

Den aningen, tillsammans med palmoljan i innehållsförteckningen på micropoppåsen, fick mig att istället köpa en påse med hederliga kastrullpoppningsbara majskorn. Det var längesen... Gott blev det och som en bonus var det lite festligt att stå vid kastrullen och poppa tills locket lyftes :)

Och ja - visst innehåller micropopcornpåsar fluorkarboner. Jag ställde frågan på twitter idag och fick svar från flera som hade bra koll. Okej då vet jag. Det blir aldrig mer micropopcorn för min del, så länge det krävs otäcka reproduktionsstörande och superpersistenta kemikalier för bekvämligheten. 


I alla fall en grej som är enkel att avstå. 

Och samtidigt läser jag att Norge förbjuder PFOA från och med 1 juli 2014. I Sverige är det upp till var och en att hålla reda på micropop och goretexjackor. Nej vi har väl inget bättre för oss. Heja Norge!

4 kommentarer:

Anonym sa...

En bok som är jättebra vad gäller gifter och kemikalier är Naturskyddsföreningens Årsbok 2012 "Den flamsäkra katten"! En klar favorit i genren miljöfrågor i min bokhylla. Lätt att läsa och förstå plus att den ökar medvetenheten angående kemikalier och vikten av att faktiskt ta reda på vilka produkter som är okej och inte!

Karin sa...

Ja det är ett jättebra lästips. Den är en källa till den mesta kunskapen jag har om kemikalier, inte minst om PFOA, goretex, teflon och annat otäckt.

Här skrev jag om boken: http://www.karinsmiljoblogg.com/2012/01/nej-inte-min-goretexjacka.html

Ellen sa...

Va? Inga mer micropopcorn för min del! Alltså, det här med konsumentmakt, skitfint men det räcker inte, hur katten ska man kunna hålla koll på vad varenda liten jäkla produkt innehåller! Heja Norge!

Marie sa...

Läste dina inlägg om Gore-tex och vill bara säga att det har kommit jättebra alternativ till impregnering framför allt på barnkläder. Gore-tex använder fluorkarboner i tillverkning av/i membranet så det går bort helt ändå. Men så länge membranet är gjort av PU (polyruethan) och impregnerat med BionicFinish ECO så är det helt safe. Impregneringen blir inte lika smutsavvisande men det kan jag leva med. Tips på kläder är bl.a. Isbjörn of Sweden till barn och junior.