29 oktober 2013

Blev intervjuad

Man kan ju få hybris för mindre. Den nystartade miljöbloggen Ekomaskinen hörde av sig och ville intervjua mig om hur det är att vara vegan. Jag har aldrig blivit intervjuad för någon blogg förut, så det är klart att jag blev smickrad.

Hon ställde ett gäng rätt kluriga frågor, som tvingade mig att tänka efter. Bland annat bad hon om tre tips för den som är nyfiken på att prova att äta veganskt. Kul fråga! Så här svarade jag:
  1. Börja hemma. Byt enkelt ut mjölk och grädde mot soja- och havredito och köp ingen ny ost när den gamla är slut. Du behöver inte lova något för tid och evighet. Dessutom kan du begränsa din veganmat till hemmet om det känns krångligt på restauranger och när du blir bortbjuden. Utforska i din egen takt.
  2. Läs på. Ta dig tid att läsa lite näringslära så har du på fötterna och förstår vad du behöver för att känna dig mätt. Du behöver både fett (oljor, nötter, frön, avocado), kolhydrater (potatis, pasta, bröd) och protein (bönor, linser, soja). Och bra grönsaker såklart. Annars går du lätt i fällan och tror att det inte funkar för dig att bli vegan, eftersom du inte blir mätt. Också bra att vara påläst om någon ifrågasätter vad du väljer att äta.
  3. Nätverka med andra veganer. Även om du inte känner någon som är vegan så finns det många på nätet som kan peppa och svara på frågor.

Nästa vecka kommer Ekomaskinen att ha en egen veganvecka. Ska bli intressant att följa hur det går. Heja!

2 kommentarer:

Sara på Grönare Vardag sa...

Kul!

Kika gärna här:
http://gronarevardag.blogspot.se/2013/10/gronare-vardag-med-fler-miljo-och.html

Camilla sa...

Bra tips! Ungefär så där har jag tänkt när jag experimenterat med vegetarisk mat. Så långt som till vegansk mat har jag inte kommit, och har nog inte planer på heller.