22 oktober 2013

En miljard giftiga plastfimpar. Amenvaf...

Sveriges vanligaste gift- och plastskräp.
Släng på - du får inte böter.
Och här kommer veckans moraliskt indignerade inlägg:

Rökare, sluta fimpa på marken nån gång då!

Jag läste nyss Naturskyddsföreningens nya rapport Raklödder till fiskarna - om skräp i havet. Det är inte rocket science direkt - det vi slänger och inte tar hand om hamnar i naturen och inte minst i haven. Om någon undrade.

Rapporten handlar framför allt om havet och problemen med plast och mikrolaster som påverkar det marina livet. 
"Sjöfåglar, marina däggdjur fiskar och sjögurkor äter skräp, eller fastnar i skräp
och dör av svält eller kvävning. Mer subtila och ännu till stor del outforskade skador på djur är förgiftning, antingen genom att själva skräpet är giftigt eller därför att skräpet för med sig gifter in i djuren."
Jag lär mig till exempel att syntetmaterial, framför allt fleece, släpper ifrån sig plastfibrer som till slut hamnar i havet. Och det där med att det finns mikroplastpartiklar i smink och hudvård som också sköljs ut med avloppet... 

Ja just det, det här skulle ju handla om fimpar. En miljard cigarettfimpar slängs direkt på marken i Sverige varje år. En fimp innehåller resterna av de gifter som rökaren själv inte lyckats få i sig, som nickel och kadmium. Fimpen består av - just det - plast. Själva fimpen bryts inte ner, men gifterna sprids fint i naturen, till slut till vattendrag där de påverkar växter och djur. 

Och den där nedskräpningslagen som ger böter för den som slänger grejer utanför papperskorgarna ger tydligen undantag för fimpar och tuggummin. Va?! Sveriges i särklass vanligaste nedskräpning är alltså inte belagd med böter. 

Ja ni hör. Jag hyperventilerar här. Vad är det som är så svårt för rökare att helt enkelt slänga fimpar i papperskorgen? Jag fattar inte.

Mer hos Naturskyddsföreningen
10 sätt att slåss mot plasten i haven 

3 kommentarer:

David Vrensk sa...

Det är inte svårt att slänga fimpar i papperskorgen. Det är svårt att förmå sig att slänga fimpar i papperskorgen eftersom de kan orsaka brand.

Göteborg har tagit tag i det här. Kommunen har ställt ut massor med nya, synliga (men inte skräniga) papperskorgar med askfat längst upp. För ett par år sedan (när skräplagen kom) genomfördes en annonskampanj med budskapet att det var OK att slänga fimpar i korgarna. Man fick känslan av att staden sa "vi tar risken med enstaka bränder".

Det har blivit mycket renare på Göteborgs gator.

knut andersson sa...

Många rökare använder fimpsamlare och tömmer sedan sin fimpar bland soporna.
Jag har hittat min på nätet.
Känns skönt att vara rökare och vara lite miljövänlig-

Tina sa...

Tycker det är så himla ofräscht med alla fimpar man kan hitta på vissa ställen. Att folk inte lär sig att kasta dem i soporna!