16 oktober 2013

Glädjedödande om svenskarnas klimatstatistik

Ingen vill vara glädjedödare, men… 

Naturvårdsverket rapporterar idag att Sveriges klimatutsläpp minskar. De sätter till och med rubriken "Rekordlåga utsläpp 2012". Vi har minskat våra koldioxidutsläpp med 21 procent sedan 1990. Grattis Sverige!

Bara med den lilla, lilla detaljen att vår konsumtion av importerade varor och våra internationella flygresor inte är inräknade. Sanningen är att klimatpåverkan från vår konsumtion ökar. Det som vi importerar från låglöneländer som t ex Kina bokförs på deras utsläppskonto. Så kan statsministern stå i partiledardebatter och säga att det inte har betydelse vad vi gör, för det är kineserna som släpper ut mest. 

Det importerade köttet hamnar inte i svenskarnas klimatstatistik. Och de ökande utlandsflygresorna (hur mycket har de ökat sedan basåret 1990?) räknas heller inte in i sverigestatistiken. Samtidigt som en enda thailandsresa drar iväg på flera ton utsläpp. 

Jag blir helt snurrig. Nästa gång någon säger att klimatproblemen är kinesernas fel kommer jag att explodera. Det är klart att Kina har större utsläpp än Sverige. De är över en miljard människor! Vi är nio miljoner. Jämför istället en medelsvensk livsstil med en medelkinesisk och se hur siffrorna ser ut. 

Ja, det var bara det.

------
For the record: Inte meningen att dissa siffrorna annars. Kanon med varje minskning som faktiskt görs i Sverige. Heja!

1 kommentar:

Anonym sa...

Jag undrar hur mindre insatta människor tänker när de hör de här nyheterna

"Minskar utsläppen?! Jag och alla jag känner flyger mer än någonsin, äter mer kött och konsumerar allt mer, vilken tur att det ÄNDÅ går i rätt riktning!"

Tror den här retoriken är farlig, vår nuvarande livstil framstår som hållbar. Omställning som måste ske blir svårare att genomföra.