16 oktober 2013

Miljö eller jobb? Båda tack.


Nästa år är det valår. En försmak fick vi förra söndagen med partiledardebatten i Svt. På en timme eller två ska rubbet debatteras och alla ska få ut sitt budskap så välförpackat det bara går. Varje ämne får en kvart - jobben, skolan, vården. Ja och så klimatet också. Som om klimatfrågan var ett separat ämne, som man kan vara mer eller mindre intresserad av. "Nej, klimatfrågan är inte så viktig - jag tycker jobben är viktigare." 

Det funkar inte att ställa miljö och klimat mot andra samhällsfrågor och be folk välja vad som är viktigast. Att vi styr upp miljö- och klimatarbetet är ju en förutsättning för att allt annat ska funka. Eller?

Därför gillar jag Naturskyddsföreningens initiativ att arrangera en stor konferens på Rival i Stockholm den 8 november. Miljön och jobben - två utmaningar, en lösning. Det kommer handla om hur Sveriges beslutsfattare från olika håll skulle kunna samarbeta bättre och effektivare för att skapa fler jobb genom att arbeta för den nödvändiga omställningen av samhället som miljön kräver. Hur kan vi minska arbetslösheten genom att genomföra den nödvändiga miljöomställningen? Politiker, forskare och representanter från facket, näringslivet och miljörörelsen kommer dit. 

Kommer bli superintressant, tror jag. Jag hoppas hoppas att jag kan gå - jag har inte fått mitt schema för november än. Anmäl dig om du kan! 

Kan du inte gå dit får du hänga på twitter #miljojobb eller kolla på livesändningen.

Inga kommentarer: