Sidor

  • Bloggen
  • Om Karin
  • Mina miljöval
  • Varför vego?
  • Gästbok
  • Reklamfri blogg

5 november 2013

8 miljarder plastpåsar

Onödigheten.
Kanon att EU kommer med förslag som skulle tvinga medlemsländerna att införa metoder att minska plastpåsefrosseriet. Jag lär mig att Irland fattat att gå före när de infört avgifter på plastpåsar och därmed minskat landets plastpåseanvändning med 95 % (!). 

Det som stör mig med plastpåsar, som de används i Sverige nu, är att det är så fullständigt onödigt och oreflekterat. Sedan jag börjat avstå plastpåse vid alla tillfällen den är onödig blir det så tydligt: Varje gång jag handlar något, som uppenbarligen får plats i min handväska eller den påse jag redan håller i min hand, stoppar försäljaren ändå ner prylen i en ny plastpåse, utan att ha frågat om jag vill ha den. Jag har tvingats utveckla en teknik att sköta kortbetalning samtidigt som jag övertydligt lägger fram min tygpåse på disken och ena med ögat bevakar ögonblicket försäljaren tar fram plastpåsen och jag måste säga ”jag behöver ingen påse”, helst innan hen stoppat ner prylen. Det blir en sport!

Okej. Det här kanske inte är den viktigaste saken att verka rättshaveristig över, men faktum är att plastpåsarna är en viktig del av det där jäkla plastskräpet som till slut hamnar som små partiklar i haven. Över 8 miljarder påsar blir skräp varje år i Europa. Och så ser vi exempel på att ett land kan minska användningen med 95%. Kom igen, det är bara att härma Irland!

Tills lagstiftningen är genomförd är det inte förbjudet att avstå påse ändå.

Jamen vad ska jag slänga soporna i då?
Lugn! Du ska få slänga sopor även i fortsättningen. 

  1. Ingen slänger sopor i de meningslösa småpåsarna man får vid småköp. Avstå alltid!
  2. Det är svårt att slänga sopor i de ”platta” påsarna man får när man handlar annat än mat. Ha med egen tygpåse!
  3. De bärkassar du får när du handlar mat kan återanvändas till sopor. Bra, jag har inga större synpunkter på det, så länge påsarna hinner användas innan det blir ett berg av påsar hemma. Ännu bättre är att använda tygpåse och sedan använda de tunnare påsarna som kan köpas på rulle. 
Kom igen nu, avstå påse. Det är roligt!

Bra skrivet om EU-förslaget på Supermiljöbloggen.

--------
För övrigt anser jag att vi borde härma Irland på fler sätt.

5 kommentarer:

CrimsonAnna sa...

Att avstå påse är ett himla jobb det håller jag med om. Jag hade en dag när jag skulle avstå påsar-jag var dödstrött när jag kom hem.

Karin sa...

Haha! Hur mycket shoppade du egentligen?
Kom igen, du kan göra det varje dag :)

Anna sa...

Toppen! Jag är med! Nu gäller det bara att få alla andra att haja det hela. Jag har i flera år haft egna kassar med mig till affären. Vik ihop dem och de tar noll plats i handväskan. Finns inga ursäkter för att inte dra sitt lilla strå till stacken. Go on girl!!

CrimsonAnna sa...

Det var inte så mycket hur mycket jag shoppade, det var att man var tvungen att vara snabb som en kobra för att hindra dem från att dra fram påsen. Tar med tygkasse till mataffären och i övrigt tar jag det i handväskan.

soiliveinberlin sa...

Helst fantastiskt att Irland lyckats så bra som 95%. Det är ju skitbra att påsarna ska kosta. Men om man tänker efter så kostar ju påsarna i Sverige också i matvaruaffärer, men det skiter ju folk i. De betalar även gärna lite extra för att stödja den lokala idrottsföreningen. Det är bara i klädaffärer som påsarna inte kostar.

Jag håller helt med om tygpåsar, här i Tyskland är det väldigt ovanligt att man inte har sin egna tygpåse med sig till affären och handlar man mycket så har man ändå med sig bilen och då tar man hela kundvagnen till bilen och lastar in i sina korgar som man har där. De bärs sedan enkelt in i huset och så har man inte köpt en påse.

Det gäller nog också att få folk att förstå vikten av att inte köpa en påse. Att kanske under en tid ge ut gratis tygpåsar på en affär, då får de ju också gratis reklam för att alla går omkring med deras tygpåse.

Soporna, de slänger vi i de små påsarna som man får på affären till sina grönsaker, även om jag inte så gärna tar såna, men ibland måste man ju om man köper någonting smått i lösvikt. Vi använder också gamla mjölförpackningar och andra påsar som man får med livsmedel som är stora nog att använda till sopor. Det behöver ju inte vara en stor Ica-påse till soporna, det går bra med en liten också.

Senaste inlägg Äldre inlägg Startsida