19 november 2013

Nya kostråd - mindre ost och mjölk

Utsläpp av växthusgaser/kg produkt
Diagrammet visar utsläpp av växthusgaser från olika livsmedelsgrupper. De streckade delarna i vissa staplar visar variationen av växthusgasutsläpp i dessa livsmedelsgrupper.  (Bild: Livsmedelsverket)

Idag uppdaterade Livsmedesverket sina kostråd Miljösmarta matval. Det nya är att de numera pratar om animalier och alltså inte bara om kött som det som vi bör dra ner på för att minska miljö- och klimatpåverkan från maten. Speciellt ost får sig en känga. Ja, det går åt sådär 10 liter mjölk för varje kilo ost. Som ni ser i diagrammet hamnar osten klimatmässigt sämre än fläskkött. Och handen på hjärtat alla ostätare - hur ofta blir det ekologisk ost? (Jag vet, det finns knappt att köpa). 

Under min livstid har svenskarnas ostmumsande fördubblats per person. 

Pedagogiskt så känns det här onekligen lite trixigt. Vi har kämpat i flera år för att minska köttkonsumtionen på olika sätt. Häromdagen hörde jag om en arbetsplats där de stridit i flera år om att skippa skinkan på frukostmackorna, och till slut lyckades de bli av med köttpålägget. Att åka till den arbetsplatsen och säga att osten är lika illa eller värre ur klimatsynpunkt har jag inte riktigt hjärta till... 

I vilket fall som helst är de nya kostråden och den medföljande rapporten om konsekvenserna av animalieproduktionen väldigt välkommen. Kan det inspirera fler till vegetarisk matlagning som inte bara innebär att köttet ersätts med ost och grädde så är det värt mycket. 

Nu ska jag fixa lite kvällsmat. Det blir stekt polenta med soltorkade tomater, borlottibönröra, broccoli och tomatsås. Och en macka med nygjord hummus, avocado och sesamfrön. Och ett glas havremjölk till det. Om ni var oroliga för att jag skulle gå hungrig och få näringsbrist utan animalier, alltså.

2 kommentarer:

Veganen i sundsvall sa...

Jag är så glad att jag inte är med i den statistiken! Köper mest ekologiska varor men nu "lyxade till det" med lite vegansk jeezly. Känns så bra i själen att veta att man gör något vettigt! Polenta var det ett tag sen jag gjorde, blir nog det till middag imorgon :)

Marit sa...

Hej Karin! Supergött med nya kostråd. Trots att jag varit vegan sedan 12-01 så var det inte förrän jag hörde detta poddavsnitt som jag riktigt fattade grejen http://www.veganprat.se/7/
Kan verkligen rekommendera!