30 december 2013

Förbjud privatpersoner att skjuta fyrverkerier

Lagom till nyår brukar jag skriva att jag tycker att fyrverkerier borde förbjudas för privatpersoner, eftersom svenskarna bevisar år efter år att de inte följer de regler som finns. Onyktra och minderåriga skjuter, man respekterar inte tiderna och skiter i att plocka upp skräpet efter sig. Och dessutom sprider fyrverkerierna kemikalier och tungmetaller. 

Att djur blir skräckslagna av smällandet är något som uppmärksammas varje år. Jag läste alldeles nyss på Smällarupprorets facebooksida att en hund nu blivit så skrämd av smällare att den rymt och sedan blivit ihjälkörd. Så vidrigt.

På Irland har de alltså förbjudit privatpersoner att köpa och använda fyrverkerier. Företag med licens har möjlighet att skjuta, vilket betyder att inga minderåriga eller onyktra eller bara allmänt omdömeslösa har möjlighet att hantera sprängämnena. Så borde vi ha det i Sverige också.


Jag blev kontaktad av SVT Debatt, som bad mig att skriva en debattartikel som de ville publicera nu före nyår. Javisst, tänkte jag. Idag ligger den ute. När jag skrev tänkte jag inte på att jag skulle utsätta mig för läsarkommentarer från en helt annan målgrupp än mina snälla bloggläsare. Jag försöker att inte ta åt mig av de rena elakheterna, men det är lite svårt att skaka av sig. Blä!


Gott nytt år!

7 kommentarer:

Maria sa...

Stå på! Så sant och bra skrivet!!

Camilla sa...

Skaka av dig elakheterna! Jag tycker att din debattartikel var bra skriven. Håller med dig att fyrverkerier borde begränsas på ett eller annat sätt.
Gott nytt år!

CrimsonAnna sa...

Jag tycker att du är tuff som skriver om det. Fyrverkeri-förespråkarna är blåögda och förstår inte det långsiktiga perspektivet. Strunta i svamphattarna och var glad att du väljer långsiktigt. Världen, djuren och många människor tackar dig =)

Anonym sa...

Perfekt! Precis min åsikt. Heja!

Vilken politiker vågar lägga motionen första dagen tillbaka på jobbet...?

kottkriget sa...

Håller helt med. Efter några år i Australien där proffsen sköter krutet så fick jag en obehaglig nyårsafton här hemma i Sverige. Farligt och inte särskilt vackert, men allt för friheten(!?). Med tre fingrar mindre...

Millas Hälsoblogg sa...

Tycker att fyrverkerier ska överlämna till proffs, det är riktigt obehagligt i år vågade jag inte vara för nära våra fönster för att de sköt precis utanför. Bra gjort att våga skriva skaka av dig de dumma kommentarerna.

Gunilla Arneström sa...

Tack för att du skrivit artikeln. Fyrverkeriskjutandet är bedrövligt
här på västkusten där jag bor börjades det på julafton och senast igår hörde jag smällande. En kväll uppfattade jag det som pistolskott ,jag blir rädd ! Miljöförstörande till tusen och vilka kostnader inte att förglömma (finns tydligen gott om pengar)Jag tänker på alla äldre som är sjuka och sängliggande att lyssna till detta höga ljud ,otrygghet i sin ensamhet