3 december 2013

Frustration vid tandkrämshyllan

Jag fick ett mejl från en vän som får illustrera lite av den frustration som uppstår när man ska försöka göra kloka konsumentval. Den är gången gäller det hudvård och kosmetika, framför allt till barn. Hopplösheten som infinner sig när man ställer sig och läser den minimala innehållsförteckningen och inte begriper vad det står. Så lätt att bara ge upp. 

Så här skrev min kompis:
Hej Karin! Jag skulle behöva lite hjälp av dig! Jag blir galen av all information kring graden av farlighet i olika produkter vi använder dagligen - farliga för människor och farliga för miljön. Har du koll på vilken produkt som är minst farlig? Främst tandkräm, schampoo, balsam och duschkräm. För jag vet inte ens hur jag ska börja ta reda på det. Och dig litar jag på! Jag delade en länk nu på morgonen om barns tandkräm, som var det som utlöste att jag frågar dig. 
Mitt lite uppgivna svar blev så här:

Alltså kosmetika och hudvård är en jäkla djungel att försöka begripa sig på. Jag kan inte direkt säga att jag gjort det, eftersom man behöver vara minst kemiprofessor för att ha en chans. 

När det gäller tandkräm är det väl främst Triclosan man alltid ska undvika, men jag tror att det är ganska ovanligt i tandkräm nuförtiden. Själv använder jag Acta, som är en av två (tror jag) på svenska marknaden som är svanenmärkt (den andra är Zendium). Om man lyssnar på de mest ekoengagerade så är de kritiska till att använda fluor, men går man till tandläkaren så är de lika övertygade om att fluortandkräm är nödvändigt. 

Andra grejer som jag försöker undvika i kosmetika och hudvård är mineraloljor och parabener. Det är inte alltid lätt att utläsa på innehållsförteckningen, så därför väljer jag märken som tydligt säger att de aldrig använder det. Jag köper Maria Åkerberg och Weleda, men det finns fler bra märken, t ex Rosenserien (gillar deras deo). 

Av miljöskäl försöker jag undvika produkter med palmolja, men det verkar vara nästan hopplöst att hitta. Jag har beskrivit mina försök här.

Har du sett böckerna "Badskumt" och "Den onda badankan" av Katarina Johansson? Hon gör bra genomgångar av vad vi har i badrumskåpet. Den onda badankan fokuserar på barnens vardag. 

Jag vet inte om du blev klokare - jag känner mig ärligt talat inte speciellt klok när det gäller detta, utan litar på ett fåtal leverantörer och försöker använda så sparsamt med produkter jag kan helt enkelt. 

6 kommentarer:

AktivaDagar sa...

Angående schampo och balsam och sånt, har ni upptäckt lockig.se? Och balsammetoden? Finns mycket om det giftfria(re) att läsa där.... För hår och hud...

carot sa...

Hej! Jag kör neutral till mig själv o barnen. Luktar? Nej not much men det e svanenmärkt o parabenfritt. Har inte koll på Palmoljan i den dock....men kan ska det va det i svanen?

Men du, vad ska jag välja? Eko eller svanen när det gäller ex body lotion? Kan eko vara bra om det inte är svanen märkt o varför är det inte svanenmärkt liksom? Svårt. Dock hittade jag mkt eko på jordklok.se...erfarenheter av den sidan?

Tack för bra blogg gillade mackorna!!

emmanatur sa...

Vill tipsa om en toppenkälla till kunskap på detta område (själv nyfrälst): http://www.naturligtsnygg.se/
Testar massa produkter och känns påläst. Hudvård, tandkräm, smink, you name it! Använd sökfunktionen på sidan om ni letar efter något särskilt, ex tandkräm.

Karin sa...

Tack för era kommentarer!
AktivaDagar: Jag har tittat på lockig.se och faktiskt testat balsammetoden under några månader. Jag kände att jag inte trivdes med det, tyvärr. Nu använder jag så bra schampo som möjligt och tvättar håret var 4-6 dag.

Carot: Bra frågor. Det där med märkningar är inte lätt. Det är ju producenten själv som väljer hur de vill certifiera sina varor och de olika märkningarna har olika krav. Därför kan det vara svårt för kunden att förstå vad som är bäst. Nu gissar jag lite, men jag tror att t ex EcoCert innebär mindre kemikalier än svanenmärkning (rätta mig om jag har fel). Svanenmärkta produkter innehåller absolut palmolja - det är svårt att hitta några rengöringsmedel eller hudvård/kosmetika som inte innehåller palmolja. Jag förutsätter att Svanenmärkta produkter åtminstone har RSPO-certifierad palmolja i alla fall.
Jordklok har fina grejer tycker jag. Har handlat en del där för ett tag sedan :)

Tack Emmanatur för länken till Naturligt snygg! En riktig kunskapsbank verkar det som :)

Anonym sa...

Hej!

Jag har haft "problemhud" med finnar till och från osv. Efter att jag började rengöra ansiktet med 2/3 ricinolja och 1/3 jojobaolja så har min hud blivit mer finporig och finnar har jag inte längre :-) Efteråt fräschar jag upp huden med rosenvatten och skulle huden bli torr så smörjer jag med lite ren arganolja. Jojoba, ricin och rosenolja från Crearome och argan från Marius Fabre(Terra Midi).

Sandra sa...

Tänk på att även undvika mikroplaster i olika produkter. Dessa plaster kan inte reningsverken ta hand om och våra har blir fruktansvärt förorenade. Tänk ekologiskt och skippa "Whitenig-effekten" hos tandkrämer, det funkar ju ändå inte..