20 december 2013

Köttrekord

Kött per person och år i Sverige. (Bild: Jordbruksverket)

Amen köttätare, nu får ni väl kamma er! Jordbruksverket rapporterar nu att köttkonsumtionen ökar under 2013 till rekordnivån på 88,5 kilo per svensk. Ja, och tar man bort alla oss som helt avstår kött och de som faktiskt äter mindre än tidigare från statistiken så vågar jag inte ens tänka på hur mycket vissa faktiskt äter. 1990 gick det åt 60 kg per skalle.

Jag vill bara gråta. Jäkla skitsamhälle som låter det här pågå, trots att alla med inflytande och som skulle kunna göra något åt det VET vad köttindustrin som den ser ut idag leder till.

På kursen jag läser nu, Hållbar konsumtion, har maten och speciellt köttet varit uppe mycket för diskussion. Jag har haft förmånen att grotta ner mig i forskning och rapporter om konsumtionens konsekvenser, vad den beror på och forskarnas idéer om vad vi kan göra för att minska problemen den leder till. En sak kan man säga är gemensam i texterna jag läst: Människors konsumtionsrelaterade miljöpåverkan är inte ett informationsproblem. Det går inte att få någon märkbar effekt genom att informera, inspirera, utbilda, miljömärka, tjata eller ens skriva ett argt blogginlägg. Det som har effekt är politiska och ekonomiska styrmedel. 

Typ som med rökningen. Förr rökte skitmånga och överallt. Forskningen visade att rökning är jättedåligt, samhället hakade på och försökte kampanja bort rökningen med Non smoking generation och allt. Funkade sådär, så då blev cigaretter skitdyra och det började bli förbjudet att röka inomhus på en massa ställen. Normer förflyttades och det blev socialt oaccepterat att röka inomhus eller nära barn. Till sist blev det till och med olagligt att röka på krogen, vem hade trott att det var möjligt? För inte ska väl samhället få inkräkta på FRIHETEN för någon?

Eller jo, det var ju precis vad som hände. Politiska beslut som inskränkte enskilda individers frihet att röka sig sjuka för det allmännas bästa att slippa vistas i rökiga miljöer och betala dyra onödiga cancerbehandlingar.

Det måste vara möjligt med köttet också, som är lika dåligt i de mängder vi äter nu. För klimat och miljö, men även folkhälsan. Och djuren, om någon orkar tänka på dem.

Att politiska styrmedel för att minska köttkonsumtionen fortfarande ska vara tabu är en gåta för mig. Vi har ett problem - det finns en lösning. Gör nåt!
  • Politiker kan inte bestämma vad vi köper hem från affären, men de kan besluta att inte bjuda på så mycket kött i offentligt finansierade måltider. Jag orkar inte lyssna på ännu en kränkt stackare som hävdar att man inte kan ha köttfria måndagar i skolan "för man måste få välja själv".
  • Låt köttet bära sina egna kostnader. Ta bort subventionerna till kött- och mjölkproduktion. Jobba med ekonomiska styrmedel, punktskatter eller differentierad moms eller vad man nu kommer på är bästa sättet. 

Så länge det är möjligt att köpa en kyckling för en tjuga kan vi informera ihjäl oss om fördelarna med vego-eko. Konsumtionen kommer öka nästa år igen.

3 kommentarer:

Camilla sa...

Skrämmande!
Höj priset på kött och sänk priset på grönsaker.
Dessutom tycker jag att restauranger kan bli ännu bättre på att lyfta fram de vegetariska alternativen. De är inte bara till för vegetarianer. Folk blir alltid så förvånade när jag som köttätare väljer ett vegetariskt alternativ. Jag äter gärna vegetariskt och tycker det är spännande att göra det på restauranger för att lära mig nya rätter. Men man anses konstig om man väljer vegetariskt som köttätare. De flesta läser inte ens det vegetariska alternativet på menyn.

Information hjälper nog inte, men ändå bra att du skriver om problemet.

Karl Johan Nordensten sa...

Jättebra skrivet! Jag delar din frustration. Hoppas att en ny rödgrön regering kan ta tag i frågan på allvar!

Oskar sa...

Väldigt skrämmande. Köttindustrin är en otroligt stor bov. Delar också din frustration.