3 februari 2014

Schysta telefoner - Fairphone och TCO Certified

Fairphone - en schyst mobil.
Under januari levererade Fairphone sina smartphones till de första 25 000 personer som ställt sig i kö för att få köpa en. Fairphone är alltså något så modigt som ett nytt företag som gett sig sjutton på att tillverka en telefon med schyst material under schysta arbetsvillkor. Vilket verkligen är en utmaning. Elektronik innehåller så otroligt många komponenter från jordens alla hörn och bara tanken på att ha koll på hela produktionskedjan gör mig helt matt. Smartphones innehåller till exempel sällsynta jordartsmetaller som inte sällan kommer från konfliktfyllda områden. Tillverkningen av komponenterna sker på flera ställen och oftast i låglöneländer där det är svårt att garantera arbetsvillkoren. 

Det är också orsaken till att elektronikbranschen och speciellt smartphones ligger så hopplöst efter när det gäller etiska märkningar. Men det finns. I maj 2013 blev Samsung Galaxy S4 märkt med TCO Certified, som är en tredjeparts hållbarhetsmärkning både vad gäller miljö och arbetsvillkor. (Skrev om det här) Nu är det februari, och det är fortfarande bara en enda mobilmodell som är TCO-certifierad. 

Det märkliga med Samsung är att de verkar vilja vara hemliga. Inte ett ord om certifieringen på webbsidan, det står inget på förpackningar eller i reklamen. Varför det? Tror de inte miljö och hållbarhet är ett försäljningsargument? Det är klart att det är. 

I vilket fall som helst finns nu också Fairphone, som tvärtom bygger hela varumärket på att vara schyst. Vad jag förstår är Fairphone en vanlig android-smartphone med bra prestanda. De utlovar konfliktfria metaller, EU-godkända kemikalier, schysta löner och arbetsvillkor, program för avfallshantering osv. Telefonen kostar 325 euro, med det enda problemet att det är kö för att få köpa den

Även TCO-certifieringen (och alltså Galaxy S4) lovar det mesta av ovanstående, men är inte lika strikta när det gäller konfliktfria metaller. De har däremot striktare regler när det gäller kemikalier. Anyway, tanken är inte att jämföra Fairphone och TCO-certifieringen (finns ett försök här) utan bara att nämna att Fairphone inte är ensam om att jobba med hållbar elektronik. 

Men om någon skulle tvinga mig att välja, skulle jag nog ändå rekommendera Fairphone. Sådana modiga initiativ är värda att uppmuntras!  (Och ni fattar att rekommendationerna att köpa en ny telefon riktar sig bara till dig som inte redan har en fungerande?)


Själv har jag en Galaxy S4 som jag är väldigt nöjd med, men ännu nöjdare hade jag varit med en fet TCO-certifieringslogga på kartongen.

2 kommentarer:

Cissi Hage sa...

Hej! Hittat din blogg efter att jag set dig under hashtaggen #vegoforum, där jag också var igår. Kul och intressant att läsa! Jag har själv en Fairphone sen någon vecka tillbaka, och även om jag har svårt att förstå den ordentligt (har alltid haft Apple-produkter innan) så är den riktigt bra och prisvärd. Den har dessutom två simkortsingångar och kommer alltså vara utmärkt att ha som tjänstetelefon i framtiden! Jag kan verkligen rekommendera den som ett på många sätt överlägset alternativ till de smartphones som finns på marknaden idag.

Med vänliga hälsningar,
Cissi Hage

Martin Höglund sa...

Hej!
Jag har använt min Fairphone i drygt två månader nu och pensionerat två gamla (jobbets också). Funkar jättefint! Och nu nu tar de upp intresseanmälningar för andra leveransen som sker till sommaren!