4 februari 2014

Svenska räkor rödlistade


Jag äter själv inte fisk och skaldjur, men ni som gör det har alla skäl att göra det på det minst dåliga sättet. Överfiske, dumpning och annat oskick kommer nämligen att paja hela fisket om vi inte gör rätt. 

Idag blev WWF:s nya årliga fiskguide toppnyhet. Våra svenska räkor har nämligen rödlistats och kan alltså inte fiskas eller ätas med gott samvete. Alla som duktigt lärt sig avstå från jätteräkan får nu alltså även avstå våra färska svenska västkusträkor. ”Det är i första hand dåliga beståndsuppskattningar, risk för överfiske, dumpning av små räkor i havet, otydlig förvaltning och kontroll som ligger bakom,” skriver WWF och skickar samtidigt med en förhoppning om att det kommer att bli bättre ordning på räkfisket om några år med möjlighet att MSC-certifiera dem. 

Bättre än stenbitsrom.
Det finns redan nu KRAV- eller MSC-märkta nordhavsräkor från Barents hav, så det är de som gäller om du vill ha räkor. 

Även vanlig stenbitsrom har fått rött ljus. Men vet ni, det gör inget, eftersom tångkaviar är lika gott. Brukar finnas att köpa i vanliga butiker där fiskrommen står.

Till skillnad från elektroniken, som jag skrev om igår, är hållbarhetscertifierad fisk och skaldjur lätt att hitta. Varför helt enkelt inte bara strunta i att köpa något annat än KRAV-, MSC- eller ASC-märkt? (ja även på restaurang). Det är så sorgligt vad vi gör med havet och fisken och så enkelt att avstå från annat än märkt fisk. Ännu enklare att avstå helt, så slipper man hålla reda på märkningarna, men om du måste ha fisk så...

Liten fiskmärkningsskola:
  • KRAV: Hållbart fiske enligt svenska KRAVs krav(!)
  • MSC: Marine Stewardship Council, en global certifieringsorganisation för hållbart fiske
  • ASC: Aquaculture Stewardship Council, motsvarande globala certifieringsorganisation, fast för odlad fisk och skaldjur.

Snälla, kan ni inte lova det? Ja det gäller även den evinnerliga norska odlade laxen.

Inga kommentarer: