11 mars 2014

Ekomat och närproducerat är inte varandras motsatser

Men sluta nån gång att framställa ekologisk och närproducerad mat som om de vore varandras motsatser! Det är precis så det låter när de som inte vill köpa ekologiskt säger att ”jag väljer hellre närproducerad mat”. Igår kväll var det en kökschef på en skola i Laholm som sa just detta i ett inslag i Aktuellt (inslaget börjar 7:30 in i sändningen). En centerpartistisk kommunpolitiker fyllde på med att försvara kommunens ointresse för ekologisk mat (trots det nationella målet på 25% eko i Sveriges kommuner) med:
- Jamen om det inte finns tillräckligt med svensk ekologisk mat riskerar vi ju att tvingas importera!

Eh… Jag trodde centern var för en fri marknad. Utbud och efterfrågan och sånt. Är inte hela poängen med marknadsekonomi att efterfrågan ska styra utbudet? Vill vi ha och betala för svensk ekologisk mat så kommer fler svenska bönder att ha möjlighet att ställa om till ekojordbruk. Har vi möjlighet att använda offentlig upphandling kan vi dessutom ge andelen ekologisk mat en ordentlig skjuts.

Och det här med närproducerat. Vad är det för skicklig marknadsförare som fått närproducerat att bli synonymt med miljövänligt? Visst, det är bra med närproducerat av flera skäl - matsäkerhet, biologisk mångfald, levande landsbygd, arbetstillfällen och annat - men när det gäller miljö är det skit samma var maten är odlad så länge den är hållbart odlad. Transporter är en fis i rymden i sammanhanget. 

Vi tar det en gång till: Bryr jag mig om miljö och klimat är det viktigare vad jag väljer att äta och hur maten är odlad än var den kommer ifrån. Tvingar du mig att välja mellan svenska besprutade morötter och polska ekologiska så blir det alltid de ekologiska som vinner. Men det är sällan ett problem, eftersom det oftast faktiskt finns svensk ekomat att köpa, även om en kommunpolitiker i Laholm (som av en händelse också råkar vara oekologisk lantbrukare) inte tror att det är möjligt att få båda.

På min priolista för mat står: 1. Vego, 2. Eko, 3. Närodlat  - i den ordningen och säsongsanpassat så mycket som möjligt. Jackpot för alla tre när det funkar.  

Ett bra klipp från i morse där Elin Röös från SLU och Emelie Hansson från Naturskyddsföreningen reder ut begreppen.


Och den här måste jag länka till också på Supermiljöbloggen. (Artikeln ligger under avdelningen "Dumheter")
Eskil Erlandsson: Ekologisk eller rättvisemärkt mat spelar inte så stor roll

Inga kommentarer: