4 mars 2014

Klädköpfritt 2014

En klasskompis tyckte jag skulle hänga på hennes nyårslöfte och ha ett klädköpfritt år. Efter två avklarade månader är det bara att konstatera att det hittills varit ett oförskämt enkelt nyårslöfte. Ja jag vet inte vad jag ska säga mer om det här. Jag kommer under 2014 att använda de kläder och skor jag redan har eller byter med andra. Jag har en garderob full med hela och rena kläder så det är inte direkt någon uppoffring.

Jag slänger in lite textilfakta och tycker med ens att nyårslöftet känns lite extra bra.

  • Mellan år 2000 och 2009 ökade svenskarnas konsumtion av textilier med 40 procent. Men vi lägger inte mer pengar på kläder, utan de har blivit billigare. Prispressen gör knappast löner och arbetsförhållanden bättre för textilarbetare i låglöneländerna. 
  • I Sverige slänger vi cirka 8 kg textilier per person i hushållssoporna varje år. 
  • Att köpa en ny kjol jämfört med att byta ut ett trasigt blixtlås kräver över 60 gånger mer resurser.
  • Till ett par bomullsjeans går det åt ca 11 000 liter vatten till odling och produktion och massor med kemikalier vid färgning, där arbetsförhållandena ofta är mycket dåliga. 
 Over and out.

3 kommentarer:

AktivaDagar sa...

Intressant... och avskräckande fakta... Ska själv försöka låta bli att handla kläder och annat nu ett tag, till att börja med "i ekofastans tid" :) http://aktivadagar.com/2014/march/idag-borjar-ekofastan-2.html

Sara sa...

Varför skulle man inte kunna köpa begagnat? Kläder som redan är producerade kan ju knappast skada miljön?

Karin sa...

Hej Sara!
Jag är lite kluven. För visst har du helt rätt i att begagnatmarknaden uppmuntrar återanvändning, vilket är jättebra. Jag har handlat mycket begagnat, mest på Tradera, med gott samvete, för det känns som jag tar om hand kläder som någon annan inte vill ha. Fast det är ändå något som skaver, för är inte risken att jag genom att köpa någons gamla kläder uppmuntrar hen att köpa nya kläder för pengarna? Självklart har jag inte ansvar för vad andra gör med sina pengar, men det är i alla fall något som jag kan fundera på. Att gå på klädbytardagar känns bättre ur den aspekten, eftersom ingen får mina pengar att handla nytt för eller ens ett hål att fylla i garderoben (som den får som skänker bort kläder).
Missförstå mig rätt! För den som behöver nya kläder är begagnat ett mer miljövänligt alternativ än att köpa nytt och det är bra. Jag kommer fortsätta köpa begagnat nästa år, men mitt klädköpfria år 2014 handlar mest om en tyst protest, att helt enkelt bevisa för mig själv att det går att vara fin utan att ständigt köpa nytt.