6 april 2014

Prata om klimatet!


Föräldravrålet har som alltid bra idéer. Om du missat vad föräldravrålet är så är det alltså ett upprop från alla som fattar att barnen kommer att drabbas av klimatförändringarna och det är vi som är vuxna nu som måste fixa det. Det räcker inte med att bara leva klimatsmart själv, utan politiken och strukturer måste ändras och eftersom det går så sorgligt långsamt behöver vi vråla för att höras. Är man inte förälder själv kan man vråla ändå för alla ungar som ännu är för små för att kunna försvara sin egen framtid.

I morgon den 7 april har Föräldravrålet tagit initiativ till Prata om klimatet. Det är en dag som uppmanar till att prata med vänner, arbetskompisar och familj om klimatet. Det är inte lätt alla gånger, jag vet det. Risken är alltid att man snöar in på småsaker och enbart dryftar vem som källsorterar eller köpt en miljöbil och så kommer man inte längre. Eller att man hamnar i situationer där nöjda klimatpräktiga typer triggar dåliga samveten som inte leder någonstans.

Men vi kan väl försöka prata med varann, även om det är svårt? Själv pratar jag gärna om det egna ansvaret och viktiga vardagsval som kött, bil och flyg, men kanske ännu hellre om strukturer, normer och värderingar. Även de som åker på flygsemester varje år vet att det är dåligt, men varför ökar flygresorna egentligen? Varför går det knappt att resa utan att flyga längre? Vad har hänt med våra normer de senaste 20-30 åren då synen på hur mycket som var normalt att flyga vänts helt upp och ner? Vad är det för känslor som väcks när någon har åsikter om vad jag borde äta mer eller mindre av? Vad är jag själv villig att överlåta åt staten att styra för att min och alla andras livsstil ska bli mera rimlig? Är ständigt ökad tillväxt en förutsättning för välfärd? Och jag skulle gärna snacka mer om min frustration över hur lite plats klimatet får i media och framför allt i valdebatten.

Såg ni förresten DN:s 21 tips för att minska sina privata utsläpp? En bra lista. Det är den vanliga listan med köttet, bilen och flyget, men också andra intressanta grejer som t ex nr 16 om att gå ner i arbetstid, för då konsumerar du mindre och det där om bank och sparande (som jag själv har sorgligt dålig koll på). Ja varför inte snacka om den listan på fikat i morgon?

1 kommentar:

Solkatten sa...

Jo, klimatet får verkligen alldeles för liten plats i debatten. Det finns ett gäng engagerade människor som just nu jobbar med att anordna en klimatriksdag i Norrköping den 6-8juni, för att försöka visa politikerna att vi vill ha upp klimatfrågorna på dagordningen. Alla är välkomna att anmäla sig, och att skriva motioner. Mer info finns på www.klimatriksdag2014.se.