8 april 2014

Dokumentär: Years of Living Dangerously
Igår såg jag första avsnittet av den amerikanska jättedokumentärsatsningen Years of Living Dangerously. Det är en otroligt ambitiös serie om klimatförändringarna producerad av James Cameron och Arnold Schwartzenegger. Den första timmen ligger ute redan nu på YouTube och det är bara att ta en timme och titta.

Jag har läst om och funderat på klimatfrågan i stort sett dagligen i flera år och att det är illa vet både jag och du som läser detta. Ändå blev jag väldigt gripen. Jag gillar greppet med att dyka ner och verkligen utforska några få aspekter av klimatförändringarna, snarare än att bara rabbla allt elände på en gång. I första avsnittet fick vi en djupdykning i det amerikanska konservativa småstadslivet där så mycket är präglat av religion och vetenskapsskepticism. Om det inte regnar kan vi bara lita på Gud och be... En sådan kulturkrock, men ändå en så viktig aspekt eftersom det gäller det land som släpper ut mest växthusgaser. Harrison Ford åkte till Indonesien och lärde sig om avskogning, svarta kolrika jordar och palmolja och man vill bara gråta när man ser det.

Ett helt nytt perspektiv på klimatförändringarna var ändå NY Times-journalisten som åkte till Syrien och fick insikten att en stor bidragande faktor till inbördeskriget var åren av intensiv torka som drabbat landet och det var hunger som tvingat fram upproret. Klimatförändringar handlar inte i första hand om isbjörnar och höjd vattennivå. Det handlar lika mycket om hunger, politisk osäkerhet och krig.

Se första avsnittet här (59 min). 

1 kommentar:

Cornelia sa...

Jag har också sett den och det är verkligen rekommenderad! Kul att jag äntligen hittat lite miljö bloggar :D