13 maj 2014

Miljörösta i EU-valet

Snygga röstkort på kylskåpet.
I förra EU-valet 2009 röstade inte ens varannan svensk. Jag fattar att det har många orsaker - man kan vara kritisk till hela EU, tycka att det är för långt till Bryssel eller helt enkelt inte förstå eller bry sig om vad som bestäms i EU-parlamentet. Och ska jag vara ärlig så tycker jag också att det är svårt att greppa hur EU-politiken funkar, trots att jag brukar utge mig för att vara hyfsat allmänbildad.

Men vad jag än har för inställning till eller kunskaper om EU, så finns det där och jag måste förhålla mig till det. Och alldeles särskilt nu när det är val och det är mig det beror på vilken politik som ska drivas i parlamentet.

Mitt miljöengagemang handlade från början nästan uteslutande om min egen livsstil och min egen konsumtion. Men efter hand har jag insett hur helt avgörande det är med politik för att det ska hända något. Jag kan inte bara sitta hemma och vara nöjd med min hållbara livsstil om politikerna fattar beslut som drar åt helt andra hållet.

En annan insikt jag fått är att EU, trots sin tröghet och sina komplicerade strukturer, har en enorm styrka om vi använder samarbetet på rätt sätt. Av de fyra val jag får göra som svensk medborgare är EU-parlamentsvalet det viktigaste miljövalet. Det är så många stora miljöfrågor som bestäms på EU-nivå: klimatmål, kemikalier, jordbruk, hav och fiske... Ni vet allt det där som vi ofta får höra att Sverige är för litet för att kunna påverka?

Ni fattar vad jag är ute efter. Snälla, snälla rösta i EU-valet! Det finns så många anledningar, även om jag här bara nämner miljö och klimat. En bra idé är att kolla Naturskyddsföreningens granskning av hur partierna hittills röstat och jobbat med miljöfrågor.

Själv röstar jag på Miljöpartiet och Isabella Lövin.

Om du inte använder din röst kommer andra att använda din tystnad...

3 kommentarer:

Camilla sa...

Jag läste naturskyddsföreningens undersökning härom dagen och blev ännu mer övertygad om att miljöpartiet är rätt val. Jag är inte insatt i detaljerna men just därför vill jag ha ett parti som jobbar för miljön och kan sina saker.

AktivaDagar sa...

Håller med, och kommer också att röst "för miljön", nu när jag fått ögonen för EU:s betydelse på den fronten... Tror att många tänker "äh, EU, där nånstans långt borta... det berör inte mig..." Men det berör ju verkligen oss, och vad vi äter och andas o.s.v...

Palle Lilja sa...

Bra skrivet.
Oavsett om man är röd eller blå så finns ett grönt parti att rösta på.
Rösta!