30 juni 2014

Byta till schystare spar och pension, lättare än jag trodde

Det här är verkligen min blinda fläck när det gäller hållbar livsstil. Mina sparpengar. Pensionen. Fondsparandet. Jag är skitnoga med vad jag gör med pengarna när jag köper saker och mat. Försöker göra något rätt varje dag.

Vad som varit svårt att greppa är att hållbar konsumtion gäller alla mina pengar, även dem jag ännu inte köpt något för. Att ha pengar på banken och i fonder är också att konsumera. Ska jag vara ärlig har jag insett detta ett tag nu, men inte orkat göra något åt det. Och så himla mycket pengar har jag inte på banken, speciellt inte nu när jag nallat på kapitalet för att ha haft råd att plugga. Men pensionen har ändå blivit en slant efter 20 års jobb…

Idag kom WWF med en välbehövlig spark i baken. I en ny rapport berättar de att vårt sparande orsakar typ lika stora klimatutsläpp som hela Sverige, eftersom vårt sparkapital investeras i bolag som orsakar gigantiska koldioxidutsläpp.

De skriver:
”Förutom våra egna årliga koldioxidutsläpp på 10,6 ton från bilen, biffen och bostaden bidrar vårt sparande på börsen med ytterligare cirka 8 ton per person och år. Dessutom tillkommer en andel i fossila reserver på omkring 753 ton i framtida utsläpp om de utvinns.”
Kolla snygg och informativ infographic här.

En riktigt bra väckarklocka. Tack. Jag måste få ändan ur vagnen och göra vad jag kan åt det här. Vad kan jag göra då?
  • Jag kollade snabbt mina sparfonder och mitt privata pensionssparande och hittade att en av dem inte var med på listan Svenska fonder UTAN direkta placeringar i de 200 företag (CT200) med världens största listade fossila reserver (kol/olja/gas).  Jag kunde byta till en schystare fond direkt i mobilappen, smidigt.
  • Sen då? Mina pensionspengar i allmänna pensionen. Hjälp, hur hittar jag dem? Eller det var inte så svårt förresten. Med mobilt bank-id kunde jag både kolla och byta fonder direkt i mobilen på pensionsmyndigheten.se. Där bytte jag till en blandning av fonder med miljö/etisk märkning och som dessutom fanns med på listan ovan som alltså inte placerar i fossilbränslen.
  • Och så var det tjänstepensionen, alltså den del av pensionen som min arbetsgivare pyntar. En snabb koll här berättar att som privatanställd tjänsteman förvaltar Collectum min tjänstepension och jag har ITP2-varianten. Där var det lite lurigare, men jag räknade ut att jag på Collectums hemsida bestämmer vilket fondbolag jag vill ha, sedan gick jag till det fondbolaget och valde exakt vilken fond jag ville ha. 
Vad enkelt det var ändå, när jag fick lite hjälp på traven. Det tog max en halvtimma. Ändå blir jag mörkrädd när jag läser WWF:s rapport och inser vad vi alla är med och deltar i utan att vara medveten eller ens känna att man har möjlighet att påverka.

Sedan är det ju pengarna på lönekontot. De ligger ju inte bara där i en fin hög på banken, utan blir ju också investerade så fort de kommer in den 25e varje månad. Jag lovar forska mer i det, men tills vidare, läs gärna på bloggen The heat is on om deras erfarenheter.

2 kommentarer:

ekomammaistan sa...

Tack för tipset!

Kollade på WWF:s lista och kunde direkt se att merparten av mitt sparade var med där i alla fall. :-)

Marit sa...

Åh Karin, detta kommer som ett paket på posten. Jag har, efter tre års involvering med bland annat JAK-banken och ständigt malande i mitt eget huvud bokat tid för att byta bank och bli swedbankfri. Så har jag också de där fonderna som skaver. Nu känns det redan lättare.

Kanske kan du tipsa om de etiska fonder du valde när du bytte?

Allt gott
Marit