1 juli 2014

Shopstop kläder 2014 – halvtid

Check! Ett halvår mitt år med shopstop på kläder och skor nu avklarat. Jag säger som jag sagt hela tiden. Det är liksom ingen stor sak. Jag har kläder i garderoben och med ny årstid plockar jag fram det som passade förra året. Att mina båda ljusa sommarjeans sprack vid knäna vid första användningen såg jag mest som en utmaning att kunna laga snyggt och jag har symaskin.

Det som händer när jag slutat shoppa kläder är alltså  inte en brist på kläder utan något annat, en förändring hos mig själv. Det är bara kläder och skor som jag sagt att jag ska avstå från att köpa under 2014, men på något sätt så har det lett till att jag inte shoppar alls. Visst – jag köper saker, men jag ”shoppar” inte i den meningen att jag går på stan för att se om det finns något. Det jag köper har utgått från ett behov eller en önskan om en speciell sak, och sedan har jag undersökt vad som finns att köpa och sedan handlat just den grejen.

Håller jag på att avgifta mig från shopping? Kanske. Det är i alla fall inget jag saknar, alltså det där planlösa flanerandet i butiker för att se om det finns något jag vill ha. Det är faktiskt bara skönt att slippa.

Om någon undrar så har jag alltså inte behövt fuska någon enda gång. Även underkläder och strumpor kommer att hålla året ut. Jag har aldrig varit någon storkonsument på nylonstrumpbyxor och har så det räcker. Min enda tveksamhet är att mina gummistövlar läcker lite och har gjort det de senaste åren. Beroende på hur blöt den här tråksommaren blir, så är det kanske just gummistövlar som kommer att behöva bli undantaget. Vi får se. Hur miljövänliga är gummistövlar, förresten? Ingen aning...

Den här textilfaktan har jag haft med förut, men tål att upprepas:
  • Mellan 2000 och 2009 ökade svenskarnas konsumtion av textilier med 40 procent. Men vi lägger inte mer pengar på kläder, utan de har blivit billigare. Prispressen gör knappast löner och arbetsförhållanden bättre för textilarbetare i låglöneländerna.
  • I Sverige slänger vi cirka 8 kg textilier per person i hushållssoporna varje år.
  • Att köpa en ny kjol jämfört med att byta ut ett trasigt blixtlås kräver över 60 gånger mer resurser.
  • Till ett par bomullsjeans går det åt ca 11 000 liter vatten till odling och produktion och massor med kemikalier vid färgning, där arbetsförhållandena ofta är mycket dåliga.
Sanningen om dagens modeindustri är att vi tillverkar, köper och slänger mer kläder än vi någonsin behöver. Jag behöver ändra min syn på vad jag faktiskt behöver. Ett år utan nya kläder en övning i just det. Att ställa mig frågan ”behöver jag det här?” och oftast blir nog svaret nej.

Läs mer: Klädfritt 2014? Inga problem (Krönika Fria tidningen i mars)

3 kommentarer:

Elmis sa...

Med risk för att vara fördomsfull men är inte det där planlösa letande i butiken mer en kvinnlig företeelse?
Självklart köper killar för mycket kläder men vi tenderar att dra in i butiken när vi behöver ett plagg och vi vet redan vad vi behöver. :D

Jag lanserade en idé för några månader sedan att det borde vara kilopris på kläder. Varför ska jag som smalis betala lika mycket som en tjockis?
Incitamentet blir ju då att gå ner i vikt och då blir både hälsan och miljön bättre. Så vidare man inte köper fler kläder som smal. Hahaha...

Näää.... Jag drar inte heller omkring och shoppar kläder i onödan. Det jag nu har har jag haft ganska länge och jag försöker ha kläder som går att matcha.

Maria sa...

Heja dig!
Förra året hade jag köpstopp på nya kläder (och rätt mycket av andra saker också), det jag tyckte jag behövde köpte jag begagnat på Tradera. Lätt som en plätt! Och avsevärt mycket billigare!
Förmodligen är alla kläder vi någonsin behöver i våra liv redan tillverkade :-)

Annies Enkla sa...

Tack för ett intressant inlägg! Själv är jag "dålig" på att köpa kläder. Tycker inte det är särskilt kul helt enkelt. Men när jag väl gör det vill jag numer köpa ekologiska och helst rättvisemärkta.. Vilket ibland kan vara svårt. Såg en intressant dokumentär om klädindustrin i Pakistan, finns på SVTplay: http://www.svtplay.se/video/2297821/klader-att-do-for - sevärd!

/Annie - Annies Enkla