7 augusti 2014

Dags att klimatmaxa

Naturskyddsföreningens nya kampanj  #klimatmaxa sätter fingret på många frustrationer. Som till exempel att det är dyrare att ta tåget än flyget. Eller att man får lika mycket skatteavdrag för installation av golvvärme i badrummet som för solceller på taket och att städerna anpassas efter bilar istället för cyklar. Ja allt det där som jag som privatperson inte kan göra något åt med min berömda konsumentmakt, hur jag än försöker. Det är politiska beslut som gäller, och Naturskyddsföreningen serverar några förslag på silverbricka till politiker på alla nivåer.

De nämner inte minskad köttkonsumtion, vilket väl borde varit med i listan över saker som också behöver politisk styrning för att det ska hända något. Konsumtionsskatter på kött och mindre kött i offentlig upphandling är ett par förslag från mig, varsågod. Och flygskatt.

Valet i höst är så viktigt. Jag önskar att alla som säger att de bryr sig och är oroliga för klimatförändringarnas konsekvenser tog det på allvar och röstar på partier som vågar ta modiga beslut, även om de får konsekvenser som skaver lite. Och tänk om debatterna inför valet kunde ge mer utrymme åt miljö och klimat än pliktskyldiga 10 minuter på slutet? Well well…

Kanske kan sommarens extrema väder med otäcka skogsbranden bli lite av en väckarklocka?

1 kommentar:

Camilla sa...

Naturskyddsföreningens filmer är underbara!
Tänk om man kunde anpassa städerna för cyklister. Linköping påstås vara en cykelstad, men det gäller inte i praktiken. Plötsligt slutar cykelbanan och man hamnar mitt i biltrafiken. På några ställen är cykelbanan så smal att man inte kan mötas utan måste ut på kullerstenen. På torget är det så trångt att parkera sin cykel att man får knöla in den och sedan får man trängas med bussarna när man ska cykla därifrån. Det finns mycket kvar att göra innan stan blir en cykelvänlig stad.