4 september 2014

Snabblektion 2 om kött och miljö

Som jag skryter om ibland så har vi en köttfri måndagslunchklubb på mitt jobb. Det är helt enkelt en lista med kolleger som lovat käka vego på måndagar och nu är det närmare 90 personer som gör det. För att ingen ska glömma får de också veckans tjatmejl från mig på måndagsförmiddagen, då jag skamlöst påminner om vilken veckodag det är. För några veckor sedan började jag smyga med lite snabblektioner om kött och miljö i de här mejlen och det visade sig att det var väldigt uppskattat. Och det krävs inte många tackmejl för att jag ska få blodad tand och vilja fortsätta.

Förra veckan skrev jag en snabbversion av det här inlägget om "klimatsmart" kyckling. Och i måndags blev det om vatten och djurfoder. Så varför inte publicera det här också? Så här skrev jag:

I hela världen räknar man med att 8 procent av människans totala vattenanvändning går till animalieproduktion, framför allt till bevattning av fodergrödor och betesmarker. I Sverige är jordbrukets vattenanvändning generellt inte ett problem, men eftersom vi importerar både kött och foder till svenska kött- och mjölkdjur påverkar det vi köper den globala vattenanvändningen. Förutom till bevattning används vatten bland annat till dricksvatten för djuren och inom slakt och förädling.

Om man räknar på svenskarnas totala vattenavtryck (alltså det vattnet som går åt för vår livsföring) ser vi att nästan en fjärdedel kommer från animalieprodukter. Till ett kilo nötkött uppskattas det att det gått åt ca 15 000 liter vatten!

Men det går ju åt vatten att odla vegetarisk mat också? Sant. Problemet är att det är så väldigt oekonomiskt att först ge maten till ett djur och sedan äta upp djuret. Ungefär 10 procent av energin som man ger ett djur i form av foder blir kvar i köttet när djuret slaktas. I den läsvärda boken Matens pris läste jag:
"2009 producerades det över 222 miljoner ton soja i världen. Utslaget på hela jordens befolkning innebär det uppemot 33 kilo sojabönor per person och år. Det motsvarar i princip dagsbehovet av protein för en vuxen människa. […] Nästan nio av tio sojabönor krossas och mals istället ner till kraftfoder till djur."
Slut på lektionen.

Inga kommentarer: