13 oktober 2014

Köttfri måndag - mer än bara måndag.


Som ni vet har jag alltid hejat på köttfri måndags-idén. Men ska jag vara ärlig, så känns det ibland rätt frustrerande. Vadå EN dag i veckan? Det förslår ju liksom inte riktigt med tanke på hur ohållbart mycket kött svensken äter i genomsnitt. Nä, kom tillbaks när ni åtminstone har varannan köttfri dag så lovar jag applådera. 

Så kan det kännas. Men nu visar det sig att min lite trista inställning nog är helt i onödan. För en köttfri måndag är i många fall mycket mer än bara den där måndagen. Visar i alla fall min egen lilla undersökning.

På mitt jobb är det ett stort gäng som lovat att äta vegetariskt på alla måndagsluncher. Alltså inte ens en hel köttfri måndag, utan bara lunchen. Varje måndag skickar jag ut ett mejl till dem med en påminnelse och någon peppande miljö/klimat/vego-relaterad information. Förra veckan skickade jag med en fråga om de köttfria måndagsluncherna innebar något mer än själva lunchen. Här är några exempel på svar:
”För min del har det definitivt inneburit fler vegomåltider överlag – både för mig och familjen. Jag är inte vegetarian (inte min familj heller), men ”uppropet” och medvetenheten kring frågan har gjort att det är något vi pratar mycket om hemma. Vi försöker att äta mer klimatsmart och har kommit en bit på väg när det gäller alternativ till kött (bönor, linser, soja, tofu).”
”Jag kommer nog aldrig bli vegetarian, men köper i allt högre utsträckning ekologiskt kött/kyckling. Och i mindre mängder (blandar rivna morötter i köttfärssåsen etc.)  Sammanfattningsvis är måndagsmejlen inte bara en påminnelse om en köttfri lunch, utan en allmän påminnelse om att skärpa till mig kliMATmässigt.”
”Jag sa för några år sedan att jag kommer aldrig att bli vegetarian, jag gillar kött för mycket för det. Jag har omvärderat min syn på kött, gillar det fortfarande, men behandlar det som jag gjorde med barnens lördagsgodis: Vi äter kött när det är fest!”
Så jag får ge mig. Alla sätt att minska köttkonsumtionen är bra, även små steg. Det handlar om att utmana sina egna vanor. Att flytta lite grand på normerna. Man måste börja någonstans.

Så heja köttfri måndag! 

Inga kommentarer: