9 oktober 2014

Pick on someone your own size, LRF MjölkIgår kom nyheten att mejeriernas branschorganisation LRF Mjölk alltså stämmer det skånska havremjölksföretaget Oatly för vilseledande marknadsföring. Så här skriver LRF själva på sin Facebooksida
”I sin marknadsföring använder företaget Oatly en retorik som vilseleder konsumenten, till exempel genom uttryck som ”no milk, no badness” och ”like milk but made for humans”. Det är inte okej.”
Nähä. Inte okej.

Men vad håller de på med?! Man kan tycka vad man vill om komjölkens förträfflighet eller dålighet. Självklart svämmar kommentarsfält över med gräl om hur bra eller dåligt det är med mjölk. Ni vet min åsikt om det - vi behöver inte dricka komjölk, det är dåligt för klimatet, mjölkindustrin går inte att skilja från köttindustrin och vem har egentligen kommit på att vuxna avvanda människor ska dricka andra däggdjurs mjölk?

Men. Hur intressant det än är att diskutera mjölk, så är det här en fråga om vilseledande marknadsföring. Och det är nu det blir komiskt. För vad är det som är vilseledande? No milk, no badness? Ja, för det första säger inte Oatly det. Rätt citat är No milk. No soy. No badness. De berättar alltså att deras produkt inte innehåller dåligheter, något som väl livsmedelsproducentr med självaktning borde kunna säga. Ja, mejeribranschen får ju tolka det som de vill (och om de tror att "badness" syftar på mjölken så får det stå för dem) men jag ser bara ett kul sätt att berätta för mjölk- och sojaalergiker och andra som inte vill ha komjölk att Oatlys havremjölk är fritt fram.

Oatly har hittat sin nisch och det går bra för dem. Riktigt bra faktiskt. Det är där skon klämmer för mejerierna. I butikernas kyldiskar trängs nu raderna av mejerivaror av ett ökande utbud av växtbaserad mjölk. Till och med mitt lilla Ica på hörnet har en nästan lika stor kyldisk med havre- soja- och nötmjölkprodukter som de har för komjölk. Det är klart att det är otäckt för en bransch som haft sitt på det torra i alla år allt sedan mjölkpropagandans tider, med kampanjer i skolorna typ ”Mjölk är livet”, mjölksubventioner och gudvetvad. Det är klart att de blir rädda när de inser att folk hittar goda skäl att välja en liter havremjölk à 20 kr litern istället för en komjölk för en tia. 

Nej hörni. All kärlek till Oatly, som inte förtjänar en stämning, men väl all den positiva uppmärksamhet som LRF oavsiktligt gett dem. 

Och apropå vilseledande marknadsföring… Hur var det nu i Bregottfabriken?

2 kommentarer:

Lagerstedt sa...

Synd bara att det är socker i många av de andra "mjölk"sorterna. Fick tjata mig till osockrad mandelmjölk på Willys. Kanske något att ta upp här :-)

eronjaj sa...

Instämmer! Oatlys marknadsföring är egentligen enbart logisk, upplysande och glädjande