26 december 2014

Energikick

Energikick efter träning. 
Det här är ingen matblogg. Och det är definitivt ingen träningsblogg. Med det sagt, över till dagens ämne - bästa energibollarna efter ett träningspass.

Jo, det är mer än en gång jag hört "jag skulle inte kunna äta veganskt, för jag tränar så mycket". Jag har sällan haft något bra svar där, eftersom jag själv varit mest soffpotatis/kontorsråtta med mycket lite kunskap om vad man behöver äta när man tränar mycket. Men det senaste året har jag genomgått något slags personlighetsförändring och tränar nu flera gånger i veckan. Sent ska syndarn vakna.

Med träningen kommer också intresset för bra mat för att orka. Jag har läst på och testat vad som passar mig och kan jag ge ett ärligt svar om någon undrar: Jo, det går utmärkt att träna mycket och äta veganskt - både för mig och tusentals andra, från motionärer till elitidrottare.

Det är inget att tjafsa om. Jag äter det jag tycker är gott, försöker variera och tänka på att få i mig det som kroppen behöver i form av protein, fett, kolhydrater, vitaminer och mineraler. Alltså precis så som jag åt förut, men när jag tränar äter jag lite mer bara, gärna energirik mat.

Ett bra mellanmål när man har tränat är de här energibollarna, som är sötade med dadlar och fulla med energi från nötter och frön. Gott i magen, och känner jag mig riktigt hälsosam fixar jag en frukt- och grönsakssmoothie till min boll.

Energibollar

  • 2 dl urkärnade dadlar
  • 3 dl blandade nötter, t ex sötmandel/cashew
  • 1 msk chiafrön
  • 3 msk kakao
  • 2 msk kokosolja
  • 2-3 msk kallt kaffe (eller vatten)

Mixa nötterna grovmalet först, och mixa sedan ner resten. Reglera med kaffe eller vatten så smeten blir bra att forma till bollar. Förvara i kylskåp.

Inga kommentarer: