27 december 2014

Men hur får du i dig protein?

Jag tänkte inte bli långrandig om detta med träning och veganmat, men vill bara få det ur mig nu när jag vet själv att det går utmärkt att kombinera.

Som alltid när man snackar vego, och framför allt när man kombinerar med träning, är det proteinmyten som frodas. ”Hur får du tillräckligt med protein?” Jag förstår varför man ställer frågan, eftersom en vanlig uppfattning är att protein är lika med kött. Och det stämmer så klart att kött är proteinrikt, men verkligen inte den enda proteinkällan.

Protein finns det mer eller mindre av i de allra flesta livsmedel. Men vi som väljer bort kött behöver ersätta proteindelen på tallriken med något annat proteinrikt, annars känner man sig inte mätt. Det är lektion 1 för både lakto-ovo-vegetarianer och veganer. Det finns massor att välja på. Bönor, linser, tofu, sojaprotein, nötter och frön. Präktigt hemkokta bönor och linsgrytor eller halv- och helfabrikat för lata dagar. Det finns också protein i grönsaker och rotfrukter. Och spenat och grönkål så klart.

Enligt livsmedelsverket är det lagom med 0,8 gram protein per kilo kroppsvikt och dag. Väger du 70 kg blir det 56 gram protein. Det är inga som helst problem för någon som ätit sig mätt på vanlig mat som till en del bestått av något proteinrikt som t ex baljväxter, nötter eller frön.  Inte ens ansträngande, jag lovar! Den som vill fylla på med extra protein vid träning kan med fördel fylla på med nötter till mellanmål eller kanske en smoothie med hampa- eller chiafrön.

Medelkonsumtion av protein i Europa ligger på ca 67-114 gram per dag vilket är i överkant och kan leda till problem enligt forskning. Här finns överkurs för den extra intresserade. Och en artikel från i våras om hälsorisker med för mycket protein.

Inga konstigheter alltså. En kortversion skulle vara att 1. Det är inte svårt att få i sig vegetariskt protein och 2. Äter man varierat med sunt förnuft så man blir mätt får man i sig det protein man behöver.

Och så ett boktips för den som ännu inte är övertygad om att träning + vegomat = sant. I boken Ät och spring berättar amerikanen Scott Jurek om sitt liv som ultramaratonlöpare i världstoppen. Han springer alltså galna lopp på över 20 mil i öknen och tycker det är kul.  Joråsatt... Vegan har han varit hela tiden. Andra kända elitidrottarveganer är Martina Navratilova och Lars Frölander. Och Carl Lewis tog OS-guld som vegan. Själv tänkte jag springa halvmaran i september.

Inga kommentarer: