16 december 2014

Mera havremjölk!

Godaste mjölken om du frågar mig.
En följetång i vegosfären under hösten har varit Svensk Mjölks stämning av havredryckföretaget Oatly. I oktober blev Oatly stämda för vilseledande marknadsföring. Mjölkbranschen var sura för formuleringar som "No milk. No soy. No badness." och "It's like milk, but made for humans". Så får man inte säga, för då låter det som Oatly menar att mjölk är dåligt och att den inte är gjord för människor. Och sen var det igång...

Vi var många som tyckte det var humor, men egentligen är det ganska sorgligt att det hela är på allvar och enormt mycket pengar inblandade för företagen. 

Anyway, alla vi som står på underdogen Oatlys sida har glatt oss åt utvecklingen. Oatly har fått enormt mycket uppmärksamhet, och det tvivelaktiga med svenskarnas överkonsumtion av den heliga komjölken har kommit upp till diskussion, inte bara i vegankretsar. 


Fast jag väntar fortfarande på att iKaffe ska dyka upp i en butik nära mig. Har ännu inte fått testa.

3 kommentarer:

Camilla sa...

Den är jättegod till frukostgröten. När jag dricker mjölk, vilket inte är så ofta, vill jag fortfarande ha komjölk men till gröten är havremjölken bäst. Jag undrar varför den ekologiska havremjölken inte innehåller kalcium, medan den vanliga havremjölken gör det. Av den anledningen köper vi inte ekologisk havremjölk trots att vi köper det mesta annat ekologiskt. Dottern behöver nog kalciumet, med benskörhet i släkten.

Karin sa...

Ja, visst är den god!
Men tyvärr måste du välja mellan KRAV-märkt eller berikad havredryck, eftersom den berikade inte får kallas ekologisk. Så här skriver Oatly:
"Vi skulle gärna vilja berika Ekologisk Havredryck med vitaminer och kalcium. Men det får vi inte göra om vi vill kalla den för ekologisk. Det är bara mjölkproducenter som har tillstånd att göra så. Och det tycker vi kanske inte är alldeles logiskt."

Powpowkoala sa...

Late to the commenting game, but wanted to share my 2 cents:

- Regarding not having vitamins in the organic version, they could offer a "made from organic oat"-version that doesn't boast the organic certification, much like wine is sometimes made from organic grapes. Not sure if that is something you can do legally.

- I wish they'd get rid of the plastic caps. I used to go with their products but I'm trying to get rid of plastic waste so I can't buy them anymore apart from the tiny iMats. Apparently some of the products' plastic is made from renewable materials, but considering that kind of plastic still doesn't break apart as people wish they did should it end up in oceans, it is not a viable solution IMO.