15 december 2014

Nej, lammkött är inte alls klimatsmart

Jag fick ett hedersuppdrag i min roll som miljösamordnare på jobbet. Jag ska vara jury i en tävling där medlemmar skickar in sina förslag på bra klimatsmarta måltider. Den som vinner får presentkort på mat, så jag tar uppdraget på största allvar. Över hundra bidrag har kommit in, så nu sitter jag och betygsätter olika måltiders miljöpåverkan, de tävlandes kreativitet och hur gott det verkar vara. Än så länge har jag hunnit igenom knappt hälften av bidragen, men jag ska självklart inte avslöja mina favoriter här.

Men en grej slår mig. Hyfsat många bidrag har med lammkött i sina måltider med motiveringen att lamm är klimatsmart. Och vid andra tillfällen har folk blivit förvånade när jag visat tabeller på klimatpåverkan från olika sorters kött: Va? Jag trodde lammkött var klimatsmart?
Utsläpp av växthusgaser per kilo produkt. Diagram från Livsmedelsverket

Nånting måste industrin ha gjort för att få allmänheten att tro att lamm är bra ur klimatsynpunkt. Men faktum är att det är tvärtom. Lamm ligger på andra plats efter nötkött i klimatpåverkan. Det är för att får är idisslare och släpper ut metan, precis som korna.

Apropå idisslare och metan - som diagrammet från Livsmedelsverket visar så hamnar alltså ost på tydlig tredjeplats i klimatpåverkan från vanliga livsmedel. Vilket väl tyvärr inte bådar gott för de som skickat in lasagner till tävlingen, även om de är vegetariska.

Inga kommentarer: