29 december 2014

Nyord 2014: Köttnorm

Att 2014 inneburit ett stort kliv framåt för intresset för vegetarisk mat kan vi konstatera. Inte mindre än tre helvegetariska matmagasin (Vego, Vegourmet och Vegmat) har sett dagens ljus, de svenska vegoföretagen Anamma och Oatly växer så det knakar, Livsmedelsverkets kostråd modiferades så de är mer vegovänliga och listan kan bli hur lång som helst. Malou i TV4 vågade sig på att vara vegan (utan att någon kallade henne militant vad jag hörde). Och bara att havre-cremefraichen kom...

Idag tog sig dessutom ordet köttnorm in på språkrådets nyordslista. Nyorden är en lista på tidstypiska nya svenska ord, som alltså säger något om vilka fenomen som diskuterats de senaste åren.

Ord är bra, speciellt när de hjälper oss att se det som annars är osynligt. Med köttnormen i ordförrådet är det lättare att se och ifrågasätta varför kött och andra animalier är så självklara för vad de flesta anser vara mat. Varför "det vegetariska alternativet" ska stå sist på restaurangernas menyer, som ett undantag. Varför vegetarisk mat ska skrivas in i rutan för avvikande kost i en konferensanmälan. Varför den som säger att den äter veganskt behöver ha ett skäl att göra det. Varför föräldrar som ger sina barn vegetarisk mat anses pådyvla barnen sina värderingar, medan de som ger barnen kött inte anses göra det. Varför annars tänkande människor går i taket över förslaget om en vegetarisk dag i skolan.

Ordet köttnorm gör det tydligare att det är just en norm det handlar om, och inte en av Gud given självklarhet att äta kött. Det är en norm för att det flesta gör det, inte för att det är rätt att göra det.

Japp köttnormen finns därute, överallt. Jag ser det som min uppgift att utmana den och flytta på den, en millimeter i taget. Och 2014 har den banne mig fått maka på sig så det märks. 2015 kommer det att gå ännu lite lättare.

Andra intressanta ord som kom med på listan är matnationalism och plastbanta, men de förtjänar alldeles egna inlägg.

Inga kommentarer: