22 december 2014

Odlad ål då?

Här kommer ett inlägg till om ål på förekommen anledning. Det kom en kommentar på mitt förra ålinlägg från en person som menade att det var okej att köpa odlad ål. Det stämmer verkligen inte. Ål kan inte föröka sig i fångenskap, och man fångar alltså in vilda glasålar och föder upp. Ålar som om de hade fått vara kvar i havet och bli vuxna skulle kunna simma till Sargassohavet och bli fler ålar. Ja ni fattar.

Jag blir så vansinnigt provocerad av att företag lurar sina kunder att tro att det är okej, när de självklart måste veta att det är tvärtom.

Saxade två citat: 
"Fortfarande tror en del att ”odlad ål” är bättre än vildfångad. Men det stämmer inte, menar WWF. Ingen ål för kommersiellt bruk kan idag förökas i fångenskap.  Odlad ål är ung, vildfångad ål – glasål – som sätts i fångenskap för att matas så de växer sig stora. De kommer från samma hotade bestånd som den övriga vildfångade ålen." (WWF) 
"Istället är den odlade ål som säljs egentligen vildfångad ål som fångats som ålyngel och fötts upp i fångenskap. Men har alltså fiskat ålyngel från samma akut hotade bestånd som man fiskar vuxna ålar. Där de fiskas finns enligt forskarna inget lokalt överflöd och många glasålar dör dessutom i fisket eftersom de är väldigt känsliga." (Naturskyddsföreningen)

Inga kommentarer: