31 december 2014

Shopstop kläder 2014: Mål!

Ett helt år utan att köpa kläder. Så löd nyårslöftet för 2014. Nyår inträffade mitt under Hållbar konsumtion, en av kurserna på Hållbar samhällsutveckling som jag pluggade förra läsåret. Kursen rörde om i skallen på flera sätt, men just det här med kläderna är så extra galet. Som en repetition och för alla som eventuellt missat:

  • Mellan 2000 och 2009 ökade svenskarnas konsumtion av textilier med 40 procent. Men vi lägger inte mer pengar på kläder, utan de har blivit billigare. 
  • I Sverige slänger vi cirka 8 kg textilier per person i hushållssoporna varje år.
  • Att köpa en ny kjol jämfört med att byta ut ett trasigt blixtlås kräver över 60 gånger mer resurser.
  • Till ett par bomullsjeans går det åt ca 11 000 liter vatten till odling och produktion och massor med kemikalier vid färgning, där arbetsförhållandena ofta är mycket dåliga.
Som jag skrivit om tidigare, så har det här att inte köpa kläder varit någon stor sak för mig. Det är liksom bara att inte handla, och ha på mig det jag redan har. Men det är klart att jag speciellt nu när det gått ett tag börjat se fram emot 2015. Jag har en liten önskelista:
  1. Strumpor. Jag hade inte bunkrat något innan mitt shopstop, och strumpförrådet var lite slitet redan innan. Nu under hösten har flera par åkt i soporna och jag behöver verkligen nya.
  2. Jeans. Jag använder jeans nästan jämt. I höstas dog mitt äldsta par på riktigt efter att ha lappats några gånger. Nu går jag runt på fyra par i olika stadier av slitning, och behöver ett par oslitna för snyggdagar.
  3. Nåt festigt. Någon fin topp eller klänning som gåbortkläder. 
Jag ska också vara öppen med att jag gjort undantag för några grejer som har med min träning att göra. Jag var tvungen att köpa lite varmare träningskläder nu när jag börjat löpträna även på hösten, och när jag fick två blånaglar vid mitt första 15-kilometerslopp gick jag och köpte ett par nya skor i bättre storlek. Och så fick jag ju en t-shirt när jag sprang midnattsloppet. 

Det finns många sätt att reflektera över sin klädkonsumtion - köpa begagnat och leta efter miljömärkt textil och läderfria skor. Jag tror absolut att nya material och schyst produktion är en del av lösningen. Men långt ifrån hela. För om problemet med dagens modeindustri är att vi tillverkar, köper och slänger mer kläder än vi någonsin behöver, kan lösningen inte vara att bara byta till lika mycket ekorekokläder. Det är hela synen på vad vi faktiskt behöver som måste ändras. För mig blev ett år utan nya kläder en övning i just det. Att ställa mig frågan ”behöver jag det här?”. Och uppenbarligen gjorde jag inte det.

Jag inbillar mig inte att klädindustrin revolutioneras till det bättre för att jag inte köpte nytt under 2014. Men ändå. Det har åtminstone fått mig att tänka på ett nytt sätt.

Jag kan verkligen rekommendera shopstop, i vilken form man än väljer. Någon som är sugen på ett nyårslöfte 2015?

GOTT NYTT ÅR 2015!!

1 kommentar:

meramusikimittliv sa...

Det där är väl ingen svårighet om man har ett antal fungerande plagg i garderoben! Och det är stor skillnad mellan att vara tvungen att låta bli att konsumera och att själv välja det.