14 december 2014

Varför är det fortfarande lagligt att fiska ål?

Ät aldrig aldrig ål. Foto: WWF
Ska vi snacka julmat? Sorgligt nog behöver vi även den här julen fortsätta tjata om att under inga omständigheter köpa ål. Tydligen gör folk det fortfarande. Och även om det är fler och fler restauranger och butiker som slutar sälja, så finns det några som envist fortsätter. 

WWF presenterade häromdagen sin årliga ålrundringning för att kolla vilka som säljer ål till jul och vilka som inte gör det. Nej jag blev inte särskilt förvånad att hitta de stockholmsbaserade fiskbutikerna och -restaurangerna Melanders på listan över dem som envist fortsätter med ålen. Jag minns min brevväxling med företagets VD för fem år sedan. Kortfattat skiter de i att ålen är utrotningshotad, eftersom det finns kunder som köper ål. Om någon frågar, så kan de tänka sig att svara att den är rödlistad, annars är det liksom inte deras ansvar. 

Alla utrotningshotade djur är värda att bry sig om. Men tyvärr är det svårt, eftersom det finns många man inte känner till och det dessutom är svårt att veta vad man som enskild kan göra åt det. Men en ganska enkel grej man kan göra är att avstå från att äta dem. Jag känner verkligen extra varmt för ålen. Det är ett så fascinerande urtidsdjur, en fisk som funnits genom årmiljonerna, med en otrolig och lång livscykel. Så här skriver WWF:
Fakta: Den mytomspunna ålen har en fascinerande biologi. Den föds på stora djup i Sargassohavet utanför den amerikanska ostkusten, dit den också återvänder för att fortplanta sig. Rekryteringen av ålyngel har minskat dramatiskt och beståndet har rasat till några få procent jämfört med 1970-talet. Överfiske, miljögifter och vandringshinder i form av kraftverksturbiner tros vara några av orsakerna.
Detta akut utrotningshotade fantastiska djur väljer svenska företag och privatpersoner att fånga in, döda och äta upp. Sverige är dessutom ett av de länder som fiskar mest ål i hela EU. Jag blir tokig! För mig är det som att tänka sig att skjuta en sibirisk tiger och sälja den bara för att någon kan tänka sig att köpa den.

Hurt kan det fortfarande vara lagligt att fiska ål?

Jag är helt säker på att du som läser min blogg aldrig skulle komma på tanken att äta ål. Men kan vi inte komma överens om att göra vårt bästa för att föra detta vidare till alla som kanske inte vet. Och bojkotta restauranger och butiker som envisas med att sälja ål. Och låt dem veta varför. Idag drar jag iväg några mejl till de några av de här företagen, som finns med på WWFs ållista.

JA - vi säljer/serverar ål:
STOCKHOLM
Birgitta Åhs fiskaffär, Östermalmshallen
Göta Fisk & Delikatesser
Lisa Elmqvist, Östermalmshallen                                                                                                          
Melanders – (i Östermalmshallen, Söderhallarna, Täby centrum, Nacka Forum restaurang och butik,  Hötorgshallen och  Waxholm)

SUSHIRESTAURANGER
Misato sushi    
Seikoen
Pongo  
Sushi Genkai

ÖLAND
Borgholms Kök & Bar
Ölands Fisk & Rökeri
Kårehamns fisk & havskök

SKÅNE
Buhres Fisk, Kivik
Herrestad Gästgivaregård, Ystad
Hotel Svea, Simrishamn
Kåseberga Fisk, Löderup
Nya Rökeriet, Simrishamn
Sankt Markus vinkällare, Malmö
Skillinge Fisk, Simrishamn

GÖTEBORG
Restaurang Kometen
Tärnans fisk
Feskarbröderna

BLEKINGE
Eriksberg, Karlshamn

8 kommentarer:

Anonym sa...

Kanske kan bero på slentrianmässig okunskap också? Anyway! Intressant! Följdfråga från mig - eftersom jag läst om ål på TVÅ ställen - är om det finns grönlistad ål!?! Det står nämligen så i den här bloggen.... (Hon ska bl.a. ha "grönlistad" ål på sitt köttfria julbord, nämligen....)

http://blogg.skonahem.com/hemmamedhelena/2014/12/18/arets-julbord-blir-utan-kott/
Mvh
Ulrika

Karin sa...

Hej Ulrika,
Nej det kan jag verkligen inte tänka mig att det finns. Vem menar hon skulle " grönlista " ål?
Vilket var det andra stället du hört om detta på?

Anonym sa...

Läste om ål både här och på den där bloggen, alltså....
Ål år väl inte att odla, har jag för mig? Måste väl vandra till Sargasso?

Karin sa...

Precis! Odlad ål finns inte. Det är ett oerhört fascinerande urtidsdjur, med en fantastisk livscykel. Jag rekomnenderar varmt alla att läsa Tyst hav av Isabella Lövin, hom skriver fängslande både om ålen och om den absurda fiskeindustrin.

Karin sa...

Eller, förresten, det finns de som odlar ål, men då har de fångat vilda yngel. En industri som bidrar till att minska antalet ålar i havet.

Lars sa...

Melanders fisk i Hötorgshallen säljer odlad ål från Helsingborg med certifikat från Sustainable Eel Group..

http://www.silvereel.se

Karin sa...

Hej Lars,
Men odlad ål bidrar ju lika mycket till utfiskningen. Man fångar ju vild glasål (ålyngel) och föder upp den. Jag blir provocerad på riktigt av att man försöker få det att låta som det är hållbart odlad ål.

Jag klippte från Naturskyddsföreningen och WWF:

Fortfarande tror en del att ”odlad ål” är bättre än vildfångad. Men det stämmer inte, menar WWF. Ingen ål för kommersiellt bruk kan idag förökas i fångenskap.  Odlad ål är ung, vildfångad ål – glasål – som sätts i fångenskap för att matas så de växer sig stora. De kommer från samma hotade bestånd som den övriga vildfångade ålen.
http://www.wwf.se/press/pressrum/pressmeddelanden/1548249-frre-lar-p-rets-julbord-men-fortfarande-sljs-den-akut-hotade-fisken

Istället är den odlade ål som säljs egentligen vildfångad ål som fångats som ålyngel och fötts upp i fångenskap. Men har alltså fiskat ålyngel från samma akut hotade bestånd som man fiskar vuxna ålar. Där de fiskas finns enligt forskarna inget lokalt överflöd och många glasålar dör dessutom i fisket eftersom de är väldigt känsliga.
http://kontakt.naturskyddsforeningen.se/org/naturskyddsforeningen/d/kopa-rokt-al/

Lars sa...

Gick du in på hemsidan för att läsa på om företaget? En av odlarna är medlem i WWF. Målsättningen är att släppa tillbaka en del av den odlade ålen tillbaka i havet när den är mogen för att ta sig tillbaka till Sargasso. Man odlar alltså inte bara till försäljning utan också för att stärka ålen.