6 januari 2015

En bra sminkfråga

Jag fick en fråga om smink och hudvård som jag tänkte att jag skulle svara på så gott jag kan i ett eget inlägg. Det var en fråga från Matilda:
"Igår upptäckte jag att alla sminkföretag är skithögar som testar på djur och bara är dumma och fula. Jag är för övrigt 16 år och arg. Så jag sökte runt typ överallt efter saker som inte var djurtestat. Sen upptäckte jag kemikalier och andra dumma saker :( Men hittade några av dina gamla blogginlägg! Och bestämde mig idag för att prova Weleda's rengörande & toner. Jag spyr nästan bara jag tittar på tonern från neutrogena som jag aldrig tyckt fungerat men alltid stått där. Så jag Skulle vilja undra lite om Weleda, liksom vilka produkter har du? Funkar de? Vi är inte i samma ålder men det är ändå intressant! & bara nån slags guide bland smink? Någonting skulle vara så snällt."
Bra fråga Matilda, och jag minns själv hur frustrerad och lurad jag kände mig när jag första gången lärde mig om alla kemikalier och mineraloljor och parabener och skit som finns i vanlig smink, hudvård och rengöring. Men det är en välgörande ilska! Nu när du läst på lite kommer du aldrig köpa dåliga grejer mer. Allt är inte dåligt och det finns helt okej produkter att köpa. Och framför allt behöver man inte ha så mycket.

Jag ska inte skriva långt idag, utan hänvisar vidare till mina gamla inlägg:


Och eftersom du undrar vad jag använder så är det nästan uteslutande grejer från Maria Åkerberg, ett svenskt företag som gör helt växtbaserade produkter som inte är testade på djur. Jag använder Maria Åkerbergs produkter till hudvård, smink och hårvård och så använder jag Rosenseriens svanenmärkta deodorant, Actas svanenmärkta tandkräm och någon hård vegetabilisk handtvål.

Weledas produkter har jag använt förut och de är också bra tycker jag (Åh, granatäpple-handkrämen!).

Det finns så oerhört mycket att lära sig om det här ämnet för den som är intresserad. Jag har försökt läsa på, men är verkligen ingen expert. Sök på nätet så hittar du andra som kan mycket mer. Det är också kul att lära sig mer om dem som gör egna produkter hemma (har t ex kompisar som gjort egen deo med kokosolja och bikarbonat) eller använder sig av no-poo-metoder för hårtvätt osv.

3 kommentarer:

Marit sa...

Hej! Jag och min partner gjorde ett kosmetikaavsnitt i vår pod Sa du vegan? för en tid sedan och då upptäckte jag också vilken djungel detta är. Weleda har tex ofta bivax i sina produkter och är alltså inte veganskt. Maria Åkerberg har jag också hört bra om. Även Lush har icke djurtester men använder ibland tex bivax i produkterna. Just nu har jag kokosolja till mycket samt använder Naturligtvis ansiktskräm och mycket från Urtekram som nästan alltid är vegancertifierat.

Tyvärr upptäckte jag också att Actas tandkräm innehåller glycerin och alltså inte är vegansk. Vidare ska jag prova Urtekrams tandkräm då denna är certifierad.

Lycka till!

Karin sa...

Tack Marit för bra tips! Jag lyssnar på alla era poddar. Ni är grymma!
Det du skriver illustrerar bara hur otroligt svårt det är om man vill få allt rätt. Är glycerinet i tandkrämen alltså animaliskt? Blir så trött...

Marit sa...

Åh så roligt att du lyssnar! Vad jag förstått är glycerinet animaliskt. Det kan till och med vara så att jag skrev till Acta och fick detta till svar. Är det vegetabiliskt så brukar det stå i förteckningen. Tandkräm är, vad jag förstått, riktigt snårigt.