21 januari 2015

Hur hållbar är min bank egentligen?

Åh vad bra! Allt som görs för att underlätta för konsumenter som försöker göra rätt är ett steg i rätt riktning. Idag lanserades Fair Finance Guide, där jag kan kolla vilket betyg min bank får när det gäller hållbarhet. Det är Sveriges konsumenter i samarbete med Naturskyddsföreningen, Amnesty, Fair Trade Center och Diakonia som tagit fram sajten.

Jag gör ju mitt allra bästa för att vara duktig medveten konsument, och det gissar jag att du som läser också gör. Men ska jag vara ärlig så var det inte speciellt längesen jag insåg att när jag använder en banks tjänster är jag också konsument. Det har stor betydelse vilken bank jag väljer och vilka krav jag ställer. Tidigare har jag nog mest tänkt på banken som en byrålåda där någon passar mina pengar när jag inte använder dem. Naivt, jag vet. För mina pengar kan göra lite vad som helst när jag inte tittar. De kan investeras i oljeborrning i Arktis, i köttindustrin eller i regnskogsskövling samtidigt som jag är upptagen med att köpa ekologiska kikärter till middag. Nice...

Jag tog tag i det här för något år sedan och gjorde dels en genomgång över mina pensionspengar genom WWF:s lista över fonder som inte investerar i fossilindustrin, dels öppnade jag ett sparkonto i Ekobanken, som bara lånar ut mina sparpengar till verksamheter jag ställer upp på.

Men mitt lönekonto, alltså det jag använder till vardags och som är kopplat till mitt bankkort, har jag på Skandia. Ekobanken erbjuder inte sådana tjänster. Skandia fick inte direkt strålande betyg. Det fick förresten ingen av de stora bankerna. SEB, som fick högst betyg tog sig bara upp till 43% av 100. Skandia fick 19% med kommentaren att de ställer lägst krav inom biologisk mångfald och energisektorn. Hmm...

En bra funktion på sajten är att man enkelt kan mejla sin bank och säga vad man tycker. Nu har jag i alla fall gjort det.

2 kommentarer:

Marit sa...

Gud, det här med banker, så himla ångestfyllt. Jag tog otroligt lång tid på mig att öppna konto på jak, men nu har jag mitt sparande dör i alla fall. I somras bytte jag från Swedbank till medlemsägda Länsförsökringar. Nu är det bara den enorma elefanten i form av fondsparande som jag måste ta itu med...

mia carlsson sa...

Man kan också promenera in på den sämsta banken och säga att man har en blogg och sysslar lite med miljö. Good start.