12 januari 2015

Köttfri måndag - nästa steg

Jag är lite nöjd faktiskt. Köttfri måndagslunch-klubben som vi har på mitt jobb närmar sig nu 100 medlemmar, vilket betyder löfte från mina fina kolleger att äta över 5000 färre köttluncher varje år.

Varje måndag mejlar jag en påminnelse till alla hundra och passar samtidigt på att berätta om något miljö- eller vegorelaterat. Trägen vinner, tänker jag, och än så länge har ingen klagat. Idag vågade jag mig på att föreslå vegorelaterade nyårslöften. Så här skrev jag:
Nyår är nystart och bästa tiden för diverse revisioner av rådande livsstil. Det är fortfarande inte för sent att lova något spännande för 2015. Ni som varit med i klubben ett tag - vågar jag gissa att det där med måndagar inte är en speciellt stor grej längre? Här kommer mina förslag på nyårslöften à la köttfri måndag 2015: 
  1. En till vegolunchdag i veckan, t ex köttfri onsdag
  2. Vegoluncher alla restaurangluncher
  3. Anmäl dig som vegetarian eller vegan på alla konferenser/utbildningar under 2015
  4. Specialare till dig som redan är lakto-ovo-vegetarian: Vegan-måndagslunch!
  5. Annat kreativt nyårslöfte…
Som ni ser pushar jag extra för alla steg mot att äta vegetariskt just på restaurangluncherna. Det är nämligen där vi har allra sämst koll på var köttet kommer ifrån och hur det är producerat. Med största sannolikhet har lunchrestaurangerna importerat kött från länder som använder mycket antibiotika i djurindustrin och med sämre djurskydd än vårt. Hur kycklingen i din chicken tikka eller thai-kyckling har haft det vill du nog inte veta… (Av de 300–500 tusen ton antibiotika som används varje år går två tredjedelar till djuruppfödning. Intressant artikel här)

Vem är med? Det skulle vara så roligt om vi kunde vara med att flytta köttnormen (apropå språkrådets nyordslista) en bit längre under 2015. Gört! Meddela mig vad du väljer för löfte så blir jag glad.


Och redan efter någon timme så hade jag några som lovade flera köttfria dagar, några som tänkte bli konferensvegetarianer och någon som lovade mer vegetariskt hemma i familjen. Jättekul, tycker jag.

Kanske är det någon av mina kära bloggläsare som kan tänka sig något av ovanstående? Berätta i så fall :)

Och kom gärna med tips på bra nyårslöften till mig. Jag kommer inte på ett enda bra ju!

3 kommentarer:

Camilla sa...

Mitt mål är att ha minst två vegetariska matlådor i veckan och det höll jag nog minst i snitt förra året. Jag fortsätter med det!
Restaurangluncher, där kollar jag alltid de vegetariska alternativen först och väljer ofta det.
En annan målsättning är att äta mycket grönsaker. Köttet är bara ett tillbehör, inte huvuddelen i måltiden. Det minskar också köttkonsumtionen och är lättare att genomföra i en barnfamilj, än helt vegetariska måltider.

CrimsonAnna sa...

Ett kreativt tips är att servera vegetariskt när du bjuder hem människor, även om du inte är vegetarian själv. Ett bra sätt att göra vego till norm =)

Emma Hå sa...

Mitt mål är att varannan måltid skall vara vegansk och varannan innehålla fisk. Kött äter jag sällan, och ägg och mjölk äter jag inte alls =)

//Emma Hå