17 januari 2015

Palmolja: Bojkott eller medveten konsumtion?

Lyssna på Klotet i P1 den här veckan! Det handlar om palmolja och ställer frågan om man verkligen kan lita på certifierad palmolja.

Ja det försöker jag också begripa mig på. Jag lärde mig lite nytt i veckans Klotet, men vet inte om jag blev så mycket klokare. Bojkott eller medveten konsumtion? Kan jag med gott samvete köpa produkter med RSPO-certifierad palmolja? Eller bör jag göra mitt bästa för att helt enkelt eliminera så mycket palmolja jag kan ur mitt liv?

Jag har försökt lära mig så mycket jag kan om palmolja. Och väl kommit fram till följande: Palmolja är en praktisk och bra naturresurs som kan användas till allt möjligt. Ett fett som kan framställas på mindre landarealer och mer resurssnålt än andra fetter. Men den enorma ökningen av produktion sker på övriga naturresursers bekostnad och är som det ser ut nu verkligen ohållbar. Vidrigt på så många sätt.

En grej jag lärde mig i veckans Klotet var att 18 procent av världens palmolja nu är RSPO-certifierad. Men bara hälften av den säljs som certifierad, eftersom det inte finns tillräckligt stor efterfrågan. Hmm... Samtidigt som företagen som använder palmolja i sina produkter inte berättar att den är certifierad. En ny lag tvingar livsmedelstillverkare att skriva ut om varan innehåller palmolja, men som konsument har jag alltså ingen chans att veta om den är certifierad. Om man inte är en riktig konsumentnörd som ägnar sin fritid åt att surfa webbplatser och mejla kundtjänster. Varför inte använda en RSPO-märkning på produkterna som en del i att öka medvetenheten om palmolja? Det borde väl öka efterfrågan på den certifierade oljan, eller?

Min inställning är nog till slut att det inte finns någon anledning att ha beröringsskräck med palmolja, men samtidigt ha koll på hur mycket och vilken sorts palmolja jag köper.


I mitt eget kylskåp är det Carlshamns mjölkfria margarin som innehåller mest palmolja. Den är RSPO-certifierad, liksom fettet i Oatlys Havre-cremefraiche och Tofulines glass. Och tar jag en Delicatoboll innehåller den också RSPO-olja.

Naturskyddsföreningen om palmolja

2 kommentarer:

Camilla sa...

Intressant! Jag får för mig ibland i perioder att jag ska undvika palmolja helt, för jag kände inte till att det finns "bra" palmolja. Att undvika den helt är jättesvårt om man vill kunna köpa ett paket kakor eller kex. Jag läser och läser och varje gång slutar det med att jag går hem och bakar småkakor på krav-märkt smör, eller så blir vi helt enkelt utan kakor.
Att det ska vara så svårt gör ju att jag inte orkar hålla på hela tiden så det får bli i perioder.

gronareliv sa...

Har själv ställt mig frågan hur man vet om man kan lita på certifierad palmolja. I största mån försöker vi undvika det som innehåller just palmolja men det finns lite i kyl och frys som trots allt innehåller det..
Väldigt märkligt att det inte finns en märkning för certifierad palmolja. Känns som om företagen verkligen borde tjäna på det. Att i dagens läge när palmoljan debatteras så borde de ju vinna på att kunna skylta med "bra" palmolja.