25 januari 2015

Solrevolution nu!Bild från Naturskyddsföreningen
För någon vecka sedan beställde jag hem Naturskyddsföreningens årsbok 2015: Solrevolution, och häromdagen kom den äntligen. Jag kan inte erbjuda någon riktig recension av boken än eftersom jag bara läst halva, men kan inte hålla mig från att säga åt alla: KÖP och LÄS!

Redan i förordet serveras sanningar som: "Idag får du fyra gånger så mycket solceller för en tusenlapp som för fyra år sedan". Sedan följer fakta om solens fantastiska möjligheter att ge oss ren energi och om hur fantastiskt långt vi kommit med tekniken att ta den tillvara. Och sedan radas alla otaliga exempel på länder som kommit längre än oss i Sverige. Länder där man använt en smart miljöpolitik för att stimulera företag och privatpersoner att investera i solceller - investeringar som snabbt lett till att priserna på solceller minskat dramatiskt de senaste åren.

Jag lär mig glosor som feed in-tariffer och nätparitet och lär mig att Tyskland sopar mattan med ny nyinstallerad solel och att Rumänien legat långt framme när det gäller solel ända sedan Ceaucescu-tiden. Jaha!

Mindre spännande är insikten att Sverige ligger så hopplöst efter när det gäller solenergi. Vad väntar vi på? Vad har rödgröna regeringen för planer? Jag blir extremt otålig av det jag lär mig i boken, och då har jag än så länge bara läst halva.

Jag återkommer.

2 kommentarer:

Erik Sjöstedt sa...

Ja, det var intressant läsning. Blev sugen på att fylla taket och trädgården med celler ;)
En av anledningarna till att sverige ligger efter är nog att vi har så stor del vattenkraft redan.
Men vi får hoppas på mer sol också. Får man fyra gånger så mycket för slantarna om ytterligare fyra år så kanske man ska vänta lite :)

mia carlsson sa...

Finns det ett samband mellan hur mycket solkraft man använder och hur mörkt det är i ett land? Det krävs ju dubbla system i Norrland.