16 februari 2015

"Använd kalorierna mer effektivt"


Morgonens Vetenskapsradion-nyhet var ingen munter lyssning direkt. Det var en rapport från en stor vetenskapskonferens i San José där forskare diskuterade framtidens matförsörjning:

”Växtfysiologer, klimatforskare och agronomer var ense: var tredje människa på jorden lever redan i en risksituation med osäker mattillgång. Och fram till år 2050, alltså om bara 35 år, måste matproduktionen fördubblas om alla ska kunna äta sig mätta. Samtidigt pågår en klimatförändring som på flera olika sätt hotar matproduktionen.”

Inslaget avslutades med orden: ”Enligt matsäkerhetsexperten James Gerber finns dock en tydlig lösning på en framtida livsmedelskris: att vi använder kalorierna mer effektivt, genom att sluta äta kött.”

Och rent krasst så är det egentligen inte så mycket mer att tillägga. Ja, man kan så klart diskutera fram och tillbaka om det är rimligt att alla ska sluta äta kött helt och hållet - jo, jag tror att en sådan värld är möjlig så småningom. Men även om vi struntar i den diskussionen finns ingen som helst anledning att säga emot att världens totala konsumtion av kött och mejeri måste minskas radikalt. För att hålla både för en växande befolkning och minskade möjligheter att odla på grund av klimatförändringarna.

Att äta mat som förlorat runt 90 % av sitt energiinehåll genom att ta ett steg uppåt i näringskedjan är bara för slösigt. Som svenskar har vi ett tungt strå att dra till stacken. Vi äter mer kött än genomstitts-EU-medborgaren, som i sin tur äter mer än dubbelt så mycket som genomsnittsvärldsmedborgaren. Och 20 gånger mer än en indier. (Statistik från Svenskt kött)

Vill du förkovra dig i resursförbrukning när det gäller kött jämfört med vegetabilier är Köttguiden en riktigt bra sida.


http://www.kottguiden.se/kott_miljo.html
Det blir inte mycket energi kvar... Bild: Köttguiden.se

2 kommentarer:

Alexandra sa...

Ytterligare en sak att fundera över är den skeva kalorifördelningen världen över. Medan vi här i väst äter oss tjocka, slänger massvis och använder mat till bränsle (etanol och biodiesel) finns det nästan en miljard människor som inte kan äta sig mätta och lider av näringsbrist.

I princip tillverkas det redan tillräckligt med mat för att försörja världens befolkning, nästan 2800 kcal per capita. Den här artikeln var väldigt informativ, http://www.worldhunger.org/articles/Learn/world%20hunger%20facts%202002.htm.

Oskar Glauber sa...


My brother recommended I might like this web site. He was totally right. This post truly made my day. You cann't imagine just how much time I had spent for this information! Thanks! www.401k.com fidelity login