21 februari 2015

Miljöproblemet med kattsand

Vad bra att SVT berättar om min gamla käpphäst: Den importerade kattsanden som inte är brännbar. Över hundratusen ton om året hamnar på svenska soptippar och blir kvar för alltid.
"Kattsanden bryts alltså i dagbrott, som i sig ger stor miljöpåverkan. Efter att den har transporterats till Sverige, slängts i hushållssoporna och passerat genom värmeverken och blivit slagg, hamnar den sen på soptippen – och där blir den kvar för alltid."
Kattsand är dessutom dyrt och tungt att släpa hem och fastnar i tassarna så att det sprids i hela huset. Ofta luktar den riktigt illa också.

Ett av mina tidigaste blogginlägg och som också är mitt i särklass mest lästa inlägg handlar om kattsand och min kärleksförklaring till att använda träpellets. Våra katter använder PeeWee:s supersmarta låda som funkar så att blöta pellets blir till sågspån som åker ner genom ett galler till en underdel som töms vid behov. Ingen dålig lukt, inget dåligt samvete och ingen sand på matbordet. Billigt är det också. Och drygt.

Så här funkar PeeWee. Testa!

3 kommentarer:

Melissa sa...

Jag beställde ett set direkt. <3 Tack, Karin!

Melissa sa...

Jag är alldeles förtjust i Peewee-toan! Det luktar inte kattkiss, det luktar träigt och fräscht! Jag är bara halvvägs igenom den stora strö-påsen så det jag lade ut på att köpa allt har snart sparat in sig. Det är inget damm någonstans, endast ett fåtal träpelletsar trillar ut ur lådan ibland. Varför är inte Peewee mer känt? I love it!

Karin sa...

Grattis Melissa! Haha, jag minns känslan när jag upptäckt hur bra den var - ville berätta för hela världen och kunde inte förstå att inte alla använde pellets.