30 mars 2015

Vego - en trend eller här för att stanna?

I helgen var jag på Vegoforum, som är en årlig mötesplats för att diskutera allt möjligt vegorelaterat - mat, hälsa, miljö, djurrätt m.m. Jag var på ett antal föreläsningar, men det mest intressanta tyckte jag var en paneldiskussion med olika aktörer inom vegovärlden: Livsmedelsföretag, vegotidningar och djurrättsorganisationer. De spånade om den pågående vegotrenden. Vad är det som händer? En undersökning från förra året visar att var tionde svensk är vegetarian eller vegan. Är det bara en hälsotrend som går över? Hur ser framtiden ut? Vad är det som är annorlunda nu?

En grej som de tog upp är att livsmedelsföretagen förstått att det finns pengar att tjäna. Svenska företag som Oatly och Anamma växer så det knakar och tar fram nya produkter som gör det enklare att skippa kött och mjölk. Helvegetariska butiker, som t ex Goodstore i Stockholm, öppnar nya butiker. Nya helvegetariska tidningar och kokböcker ges ut. Livsmedelsföretag märker sina varor med ”Lämpligt för veganer”. Och så vidare... Någon nämnde att om Dagens Industri skrev om veganer för tio år sedan så handlade artikeln troligtvis om hotet från militanta djurrättsaktivister. Det senaste året har tre stora artiklar i DI handlat om veganer, men då om potentialen för företag att tjäna pengar.

En annan grej som nämndes är såklart också sociala mediers betydelse. Facebookgruppen Vad lagar du för veganmat idag?, till exempel, har närmare 17 000 medlemmar och ett ständigt flöde av folk som delar med sig av sin matlagning. Det finns alltid någon att fråga för den som funderar på att äta mer vego.

Inga kommentarer: