14 april 2015

Äntligen! Jag får cykla mot enkelriktat till jobbet

Jag får cykla lagligt till jobbet!
En vanlig cykeltur till jobbet i morse. När jag var nästan framme höll jag på att trilla av cykeln, så exalterad blev jag. Mitt i gatan på Malmskillnadsgatan är en jättestor cykelsymbol målad, så att man ska se den när man kommer söderifrån. Kunde det verkligen vara sant - ska det äntligen bli lagligt att cykla söderifrån på Malmskillnadsgatan?

I alla år har jag gjort det i alla fall, som ett slags civil olydnad. Det rör sig om de sista 250 metrarna till mitt jobb, som är omöjligt att cykla till söderifrån utan att köra mot enkelriktat eller ta en omväg på två km på Regeringsgatan, Rådmansgatan och Döbelnsgatan. För fem år sedan frågade jag Trafik- och stadsplaneringskontoret om det inte kunde vara vettigt att tillåta cykling mot enkelriktat, eftersom gatan är bred nog för tre bilar i bredd, men svaret var tydligt då
"En motriktad cykelbana på Malmskillnadsgatan bedöms inte vara möjlig att utföra. Det skulle medföra att ett stort antal parkeringsplatser längs sträckan måste tas bort. Med dagens krav att ytterligare utöka antalet parkeringsplatser ser vi det som omöjligt att genomföra."
Vi fortsatte sedan vår mejlkonversation och de lovade att i alla fall inte släppa mitt förslag "obeaktat"

Fem år har gått sedan dess och nu kan jag alltså cykla lagligt till jobbet. Fantastiskt! Vi väntar fortfarande på att skyltarna ska bytas ut och jag hoppas verkligen att det kommer upp varningsskyltar för bilar norrifrån som är vana att leka polis och preja ut oss lagbrytande cyklister i vägkanten trots att det finns gott om plats. 

1 kommentar:

Anonym sa...

VI VILL FORTSÄTTA ARBETA FÖR MILJÖN!
http://www.thebatterychallenge.se/contribution/enkla-val/
Rösta gärna på vårt bidrag och hjälp våran klass att kunna fortsätta arbeta för miljön!