13 april 2015

Jag och mina bambukläder

Bambu - miljövänligt att odla,
men svårt att göra miljövänligt tyg av.
Problemet med att ha bloggat länge är att det man beskrev som fantastiska uppfinningar för ett antal år sedan, kan ha förlorat sin glans i takt med att de granskas och man läser på och lär sig nya saker. Bambutextil är en sån grej. Jag minns hur lyrisk jag var (och fortfarande är varje gång jag torkar mig på en handduk i bambufrotté) när jag lärde mig om hur fantastiskt miljövänlig och praktisk bambutextil skulle vara. I min garderob finns underkläder, strumpor, linnen och handdukar. Ja till och med lakan köpte vi. Jag har gett bort bambuhanddukar till vänner, övertygad om att det var den perfekta presenten.

Och visst är det så att odlingen av bambu är väldigt mycket mer miljövänlig än bomullsodling.

Men aldrig får man vara riktigt glad. Att begripa sig på hur textil framställs är en hel vetenskap, och jag är verkligen ingen expert. Men jag ska skicka er vidare till en väldigt intressant blogg, Gröna trådar, som drivs av Anna-Lisa som är textilvetare. Hon skriver i Bambumyten pedagogiskt om bambutextil och lär oss om att de flesta bambukläder är tillverkade i viskos, som tyvärr kräver rekordmycket otrevliga kemikalier i tillverkningen. Att köpa kläder av bambuviskos är tyvärr inte så bra som jag trodde, och jag får leva med det.

Det finns, berättar Gröna trådar, andra sätt att tillverka bambutextil som är mycket bättre. Antingen genom en mekanisk process eller genom så kallad lyocellprocess. Jag har mejlat några nätbutiker som säljer bambu och frågat om de har några sådana plagg. Vi får se om någon svarar.

När det gäller kläder och textil är det nog bara att inse att det är bättre ju mindre jag köper. Köpa sånt som håller, helst ekologiskt, ha det länge, byta och köpa begagnat. Och ha koll på att det jag köper nytt är så schyst som möjligt. 

7 kommentarer:

Camilla sa...

Ännu en gång får man konstatera att ju mer man lär sig desto mindre vill man handla...

ekologiskafamiljen sa...

Vet du om samma sak gäller skålar och sånt som är gjorda av bambu? Det finns ju väldigt många såna produkter att köpa nu och de känns lockande som ett alternativ till plast.

Karin sa...

Hej Ekologiska familjen,
Det är själva processen när man bryter ner bambufibrerna och gör viskostyg av det som kräver kemikalier. Att tillverka saker av själva träslaget kan jag inte tänka mig skulle vara dåligt. Så det kan du säkert köpa med gott samvete.

ekologiskafamiljen sa...

Jag försökte läsa på lite och det verkar inte som att det behövs kemikalier på samma sätt när man tillverkar skålar och liknande av bambufibrer. Vilket känns bra :)

Monica sa...

Intressant om bambutextil! Detta visste jag inte...Tack för upplysningen!

Anonym sa...

VI VILL FORTSÄTTA ARBETA FÖR MILJÖN!
http://www.thebatterychallenge.se/contribution/enkla-val/
Rösta gärna på vårt bidrag och hjälp våran klass att kunna fortsätta arbeta för miljön!

Charlotte sa...

Dear Karin
I might have some new bamboo socks you might be interested in. Can you sent me an email on charlotte@blaesbjerg.com?
Thanks..
iz-sock.se - take a look! Just launched in Sweden