Varför vego?

Min blogg handlar mycket om mat och vad jag väljer att äta och avstå ifrån - och mina skäl till det. Jag tror att maten hör till mina allra viktigaste vardagsval för miljön. Jag har chans att göra medvetna val flera gånger varje dag och jag är säker på att det har en stor betydelse.

Jag äter vegetarisk mat utan mjölk och ägg. Mina skäl är flera. Det viktigaste är kanske helt enkelt "varför inte?" Varför skulle jag äta mat från djur när jag inte behöver det? Men vill man ha en utförligare förklaring handlar det om miljö, hälsa och att behandla djuren med värdighet. Att äta veganskt stämmer bättre med mina värderingar.

Här listar jag några av de viktigaste skälen jag har att äta veganskt:

  • Att ha djur i fabriker gör mig vansinnig. Det är ovärdigt och jag tror att väldigt få tycker att sättet djuren behandlas i köttindustrin är försvarbart. Ja, det finns djur som får leva någorlunda schyst innan de slaktas (KRAV-kött) men det är en försvinnande liten del av köttet på marknaden. Att det finns KRAV-kött är knappast ett försvar för att köpa kött från djurfabrikerna
  • Djuren utfodras med soja som odlas på andra sidan jorden. Regnskog skövlas i Brasilien för att odla soja till köttdjur och mjölkkor i Sverige. Gigantiska monokulturer förstör ekosystem och besprutas med gifter som är förbjudna i Europa. I Brasilien dör arbetare av kemikalierna för att vi ska få billigt kött. Det behövs flera gånger mer land för att odla foder åt köttdjur jämfört med att odla mat direkt för människor.
  • En kötträtt ger flera gånger större klimatpåverkan en en vegetarisk rätt.
  • På 20 år har svenskarna ökat köttkonsumtionen med över 50 procent.
  • Fiskeindustrin som den ser ut idag är knappt hållbar alls. Odlad rovfisk, utrotning av de stora fiskarterna, fiske på yngre och yngre bestånd, skumma affärer med fiskerätter i fattigare länder som behöver sin fisk själva, dumpning av fisk för att inte uppfylla kvoter…
    Fiskar känner smärta. De dör en plågsam död. Våra djurskyddslagar gäller inte fisk.
  • Hönsen i äggindustrin är en slit- och slängvara, som avlats så hårt för att lägga ägg att deras kroppar slits hårt. Alla hankycklingar som föds i äggindustrin avlivas när de kläcks. Det finns hönor som lever bra liv på små gårdar, men de allra flesta har det inte så. Att ett fåtal hönor lever ett bra liv är inte ett argument för att köpa ägg från äggindustrin.
  • Om jag köper mjölk bidrar jag till köttindustrin. För att kor ska kunna mjölka måste de varje år föda en kalv. Kalven skiljs från kon senast efter ett par dagar istället för att stanna kvar och dia under kalvtiden. De kalvar som inte själva ska bli mjölkkor skickas till köttindustrin. 
Ett snabbt svar är annars
  • Jag behöver inte äta kött, mjölk, fisk och ägg för att bli mätt och må bra. Det finns ett fantastiskt veganskt kök som jag inte hade en aning om innan jag bestämde mig att lära mig. Det är inte konstigt. Det är gott. 
Veganrelaterade inlägg

7 kommentarer:

Anonym sa...

Tack för att du delade med dig av din lista! Många kloka val och tankar. Jag är imponerad och inspirerad! /Annika

Anonym sa...

Inressant att du övergivit alla mjölkprodukter under året:) Märkte du om det påverkade ditt välmående?

Karin sa...

Japp, i februari blir det ett år sedan jag slutade. Mitt välmående? Nja, jag mår väl ungefär som förut. Fast en positiv grej har jag faktiskt märkt - min hy har blivit finare. Jag får väldigt sällan utslag numera och det är till och med folk som sagt det spontant till mig. Och när vi gjorde hälsotest på jobbet för någon månad sedan fick jag ett fantastiskt fint resultat med riktigt lågt värde på det dåliga kolesterolet. Inga problem med B12-värdet heller, det var helt normalt.

Andra fördelar handlar mest om ett mentalt välmående:
- Det känns bra att inte bidra till mjölk- och äggindustrin
- Det är mycket roligare att laga mat - det finns så mycket spännande att lära sig.
- Känslan av att äta nyttigare mat.

Anonym sa...

Suveränt att du är vegan! Jag är vegan sedan 2001 av miljö och djuretiska skäl. Jag tycker inte du ska vara rädd att kalla dig vegan. Veganismen är bredare är 90-talets militanter. Det är en fördom och det tycker jag är bra att folk lär sig. Dessutom kan jag tycka att även om man inte håller med metoderna vissa grupper hade så lyfte de frågan på sin tid och detta gjorde faktiskt skillnad för Sveriges djurrättslagar. Jag är så glad att se att folk fortfarande väljer att bli veganer i en värld där LCHF ligger närmre till hands. Heja dig, naturen och gourmandveganismen!

Anonym sa...

Underbart, jag håller med till 100%, kunde ha skrivit detta själv!

Hoppas du har/får många läsare och lyckas inspirera andra att göra samma val!

Thomas sa...

Intressant att läsa om ditt kostval. Jag är själv vegetarian och. Om detta kommer upp till diskussion får jag ofta höra av de som är köttätare att man som vegetarian inte får i sig allt kroppen behöver. Spännande, själv mår jag toppen och det tror jag alla som är veganer eller vegetarianer instämmer i. Det finns nog inget mer provocerande än att skippa köttet eller göra något annat val för miljön. Man hamnar ständigt i skottlinjen, får gliringar, anses vara extrem eller nagelfars för att hitta något man gör "fel". Som människa och på den plats och tid jag lever kan jag välja vad jag stoppar i mig respektive inte stoppar i mig. Därför väljer jag vegetariskt. Kanske tar jag ytterligare ett steg vad det lider.

Jättebra blogg!

Suri sa...

Hej Karin! Mycket bra och nyktert skrivet. Ska tweeta det vidare.

Är själv vegetarian sen födseln med ngn halvdanhet mellan 4 och 8 års ålder och nu sedan ngn månad vegan. Mina skäl överensstämmer med dina!

Och Thomas, så tänker jag med! "Som människa och på den plats och tid jag lever kan jag välja vad jag stoppar i mig respektive inte stoppar i mig. Därför väljer jag vegetariskt."

Väl mött!
suri